Мігрень — це інтенсивна пульсація або гаряча головний біль. До неї часто приєднуються нудота, стомлюваність, нездужання від яскравого світла та гучних звуків. Такий стан може позбавляти людину працездатності протягом доби.

Про це пише "Mayo Clinic".

Мігрень проявляється за певними етапами. Продромальна фаза починається за день до початку нападу. Людина може переживати настрої від зневіри до радості, відчувати голод, позіхати або часто відвідувати туалет.

Аура. Яскраві світлові ефекти, райдужні образи, хмарки перед очима, слабкість у м'язах. Цей етап може тривати від п'яти хвилин години.

Головний біль або атака. Біль, що зазвичай локалізується з одного боку голови, може супроводжуватися нудотою, блюванням або чутливістю до яскравого світла та гучних звуків. Тривалість мігрені може змінюватись від 4 до 72 годин.

Постдромальний етап. Симптоми повільно згасають, залишаючи людину втомленою і злегка розгубленою. Цей стан може зберігатись до доби.

Способи пом'якшення мігрені:

  • Відпочинок у темній кімнаті із заплющеними очима або короткий сон.
  • Накладення холодного компресу на лоб.
  • Застосування методів релаксації.
  • Пити воду, через те, що зневоднення посилює болючі відчуття.

Якщо напади мігрені довго заважають життю та не зменшуються без медикаментозного втручання, слід звернутися до терапевта. Для профілактики можуть рекомендуватись бета-блокатори, антидепресанти або антисудомні препарати.

Необхідно викликати швидку, якщо виникли симптоми, такі як слабкість у руці чи половині обличчя, утруднене мовлення, раптовий сильний біль голови без очевидної причини — це може бути ознакою інсульту.

Висока температура, утруднений рух шиї, порушення свідомості, судоми, подвійний зір та висипання на шкірі можуть вказувати на менінгіт.

Читайте також:

Але ж про це не всі знають: як правильно сидіти на унітазі, щоб не нашкодити здоров'ю

Дієтологи нам брехали, що це шкідливо: що можна з'їсти на ніч без негативного впливу на здоров'я

Він є на кожній кухні і ми нею користуємося: названо найнебезпечніший для здоров'я посуд