Чай - це не тільки приємний напій, але й цілющий засіб, особливо якщо вибрати натуральний трав'яний чай або високоякісний листовий чорний або зелений чай. Однак, попри спільну думку, не існує однозначної відповіді на питання про те, який чай можна вважати найкориснішим та найшкідливішим для здоров'я.

Про це пише styler.

За словами експертів, зелений чай містить більше катехінів та хлорогенової кислоти, ніж чорний. Але сказати, що один вид чаю корисніший за інший - не можна. Важливо лише одне – чай має бути якісним.

Кожен вид чаю має свої протипоказання. Наприклад, не варто захоплюватися міцним чорним чаєм людям із захворюванням нервової системи. Чорний чай може спровокувати викид стресових гормонів (кортизолу) з боку надниркових залоз. А це призведе до почастішання серцебиття та підвищення артеріального тиску.

Людям з гіпертонією чай потрібно пити акуратно, і лише тоді, коли немає кризових значень. Він буде корисний організму, тому що тренує організм не гірше за фізичні навантаження.

Люди, які звикли пити чай щодня та у великих кількостях, можуть використовувати цей напій як засіб від стресу. Чашка чаю допоможе відновити рівновагу та заспокоїть.

З особливою обережністю потрібно пити міцний чорний чи зелений чай людям із захворюваннями серця. Чай посилює серцебиття, тож не варто захоплюватися.

У чаї багато органічних кислот, дубильних компонентів та його вживання може нашкодити людям із захворюваннями травної системи, гастритами, виразками шлунка.

А найнебезпечніший чай, на думку дієтологів, це чай у пакетиках. Такий чай складається із залишків на чайному виробництві. І, як правило, у цьому чаї повно сміття та майже немає корисних речовин.

Медики нагадують, що максимальна доза чаю на добу – не більше чотирьох чашок.

Читайте також:

Таке не соромно поставити на святковий стіл: рецепт м'яса німецькою з білим вином, помідорами та яблуками

Допоможе звичайне молоко: як легко вивести з одягу пляму від вина

Досить і на вино, і на компот: що потрібно зробити з виноградом у листопаді, щоб у наступному році врожай здивував вас