За кордоном свято Старий Новий рік може викликати здивування. Але в Україні відзначати цю подію є вже звичною традицією. В цей день за святковим столом збирається вся родина. Коли ж тепер будемо відзначати Старий Новий Рік та чи змінилась дата з переходом на новоюліанський календар.

Про це пише ProGroshi.

Що це за свято

Старий Новий рік вважається відносно молодим святом. Воно з'явилося трохи більше ніж 100 років тому, 1918 року, після переходу з юліанського календаря на григоріанський. Тоді сталася розбіжність календарів, тому Новий рік змістився на 14 днів раніше. І тепер його датою стало 1 січня. Свято за старим стилем продовжили відзначати та називали його Старий Новий рік.

Крім того, церковні православні свята теж продовжили відзначати за старим календарем. Зміни відбулися лише після переходу української церкви на новоюліанський календар у 2023 році.

Традиції залишилися такими, як і раніше: 13 січня ввечері, коли святкують Старий Новий рік, заведено зібратися з близькими за столом і опівночі побажати одне одному здоров'я, щастя, добробуту та здійснення всіх заповітних мрій.

Зі Старим Новим роком також тісно переплелися народні традиції. Йдеться про щедрівки на Меланки та засівання на Василя. Але щедрувати тепер слід буде на Меланки, за новим церковним календарем – 31 грудня, а посівати – на Василя 1 січня.

Прикмети на Старий Новий рік

  • Якщо цього дня випаде сніг, то це передвістя багатого врожаю зерна.
  • Якщо буде відлига, то наступне літо буде дощовим.
  • Якщо 13 січня відбудеться заметіль, то слід очікувати великої кількості ягід в цьому році.
  • На свято рекомендується носити новий одяг, аби забезпечити собі добробут протягом усього року.

Коли відзначають Старий Новий рік 2024

Багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше. Це сталося у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар. Проте Старий Новий рік – не церковне свято, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть, як і раніше, в ніч із 13 на 14 січня.

Водночас свято Меланки (13 січня) і свято Василя (14 січня) тепер, як вже зазначалося вище, зрушилися і за новоюліанським календарем припадають на 31 грудня й 1 січня відповідно.

Які ще дати свят зазнали змін

Оскільки 1 вересня 2023 року Православна Церква України та Українська Греко-Католицька Церква перейшли на новоюліанський календар, то тепер Україна святкуватиме деякі релігійні свята в інші дні:

  • День Святого Миколая (тепер це 6 грудня замість 19)
  • Різдво (відзначатимуть 25 грудня).

Читайте також:

Ви точно здивуєтеся: що потрібно зробити, щоб ялинка довго стояла і не обсипалася

Такої погоди на свята ще не було: синоптики розповіли, чого слід чекати на Різдво та Новий рік

Дракон схвалить: як прикрасити ялинку, щоб залучити в новому році удачу та багатства