Ніхто не заперечуватиме, що каша, що пристала на дно каструлі, нагар від молока, що втекло, пригоріле варення або цукор — ці та багато інших забруднення відрізняються особливою складністю в очищенні, а процес боротьби з ними може обернутися не перемогою над нагаром, а лише даром витраченим часом .

Як очистити емальовану каструлю, що пригоріла.

Якщо ви не знаєте, як відмити каструлю, що пригоріла, від каші, то не бійтеся - в цьому процесі немає нічого складного. Достатньо приготувати елементарний сольовий розчин (400 гр засобу насипати в каструлю, залити теплою водою) і в такому вигляді залишити каструлю на 4-6 годин відмокати. Після такої "сауни" кіптяву і гару відваляться самі, а ті частини, які виявилися найбільш стійкими, можна потерти губкою.

Так само добре, як і сіль, допомагає столовий 9% оцет - його теж потрібно залити на дно ємності (зовні або всередині), почекати 2-3 години, а потім вимити каструлю під теплою водою із застосуванням губки.

ВАЖЛИВО: для того, щоб уникнути появи гару надалі, не кип'ятіть молоко в емальованій каструлі, не варіть у ній молочні каші та макарони.

Як очистити каструлю з алюмінію, що пригоріла.

Деякі господині в побуті використовують ємності з алюмінію, і до них часто пригоряє їжа або залишки жиру. Навіть у такому важкому випадку вихід є – розповідаємо, як відмити пригорілу каструлю содою:

  • насипати соду на проблемну ділянку (зовні чи всередині);
  • залити теплою водою, щоб не присохло;
  • залишити на 3-4 години.

Після цього можна відмивати бруд і кіптяву звичайною м'якою губкою, змоченою у воді. Деякі господині рекомендують брати не чисту соду, а миючі гелеві засоби з содою в складі - вони більш щадні і не подряпають кухонне начиння. Якщо вам це не важливо, купіть звичайну столову соду.

Корисна порада: очистити алюмінієву каструлю всередині від нагару можна, якщо прокип'ятити в ній шкірки від картоплі, цибулі або скибочки яблук - активні речовини у складі цих продуктів допоможуть бруду "відійти" швидше.

Як очистити каструлю з нержавіючої сталі від гару

Якщо пригоріла каструля - що робити, щоб не зіпсувати ємність, не подряпати і ефективно почистити, знають далеко не всі. Найкраще в таких випадках працюють народні методи - сіль, лимонна кислота, сода та господарське мило. Ефект посилюється, якщо всю цю суміш прокип'ятити, тому зробіть таке:

  • натріть на тертці 1\2 бруска господарського мила;
  • викладіть його в каструлю;
  • додайте 1 ст.л солі та соди;
  • 1 ч.л лимонної кислоти;
  • налийте 500 мл води;
  • поставте на вогонь і варіть 20-30 хвилин.

Ви побачите, як нагар "відстане" від дна ємності його потім можна буде легко зняти лопаткою, а залишки бруду відтерти губкою.

Читайте також:

Посуд блищатиме як новий: для чого хитрі господині додають яєчну шкаралупу в миючий засіб

Краще викинути відразу: чому не можна користуватися надколотим посудом. І не надумайте вивозити її на дачу

Допоможе звичайний рис: що потрібно зробити, щоб посуд та каструлі ідеально блищали.

Вона є на кожній кухні і ми їй користуємося: названо найнебезпечніший для здоров'я посуд