Приблизно 510 млн років тому на Землі відбулося масове зникнення живих організмів, попри те, що 20 млн років раніше планета була багата на різноманітне життя. Існує кілька гіпотез, які пояснюють причини вимирання 45% морської фауни. Вчені припускають, що причиною міг стати випуск отруйного газу.

Про це пише "Live Sciencе".

Так, після 530 млн років подій Кембрійського вибуху на Землі з'явилося безліч різних живих істот, включаючи багато тих, що існують досі. Переважна більшість біорізноманіття було зосереджено світових океанів. Однак через 20 млн років настало катастрофічне вимирання, внаслідок якого зникло 45% морської живності. Основні припущення пов'язані зі зменшенням вмісту кисню у водних просторах.

Вчені з цього дослідження пропонують, що загибель морської фауни пов'язана з викидом сірководню, який спричинив загибель багатьох океанічних мешканців. На півдні Китаю вчені досліджували відкладення з кембрійського періоду, які раніше були під водою. Вони вивчали зміст молібдену, який може бути індикатором стану океану в минулому.

Аналіз показав, що зразки відкладень пов'язані з часом масового вимирання містили значну кількість молібдену. Це свідчить про наявність сірководню у минулому океані. Процес утворення сірководню відбувається швидше у специфічних умовах, що може пояснити підвищений вміст молібдену у тих відкладеннях.

Що спричинило збільшення сірководню в древніх океанах? Вчені поки що не можуть точно відповісти на це питання, але припускають, що комбінація низького рівня кисню та високого вмісту сірководню могла сприяти вимиранню 510 млн років тому.

Можливо, дефіцит кисню був викликаний розпадом органічної речовини на дні океану, який став їжею для мікроорганізмів. Оскільки ці мікроби обробляли органічні речовини, вони призводили до утворення сірководню, що призвело до катастрофічної зміни складу океанічної води.

Читайте також:

Вчені б'ють на сполох: Земля зіткнеться відразу з п'ятьма кліматичними катастрофами