Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк висловив критику на адресу чоловіків, які залишили країну, плануючи перебувати за кордоном до завершення повномасштабної війни. Він наголосив, що такі люди можуть приєднатися до Збройних сил України (ЗСУ) або втратити статус біженців.

Про це повідомив радник ОП Михайло Подоляк в інтерв'ю «24 каналу».

Голова Міністерства оборони України Рустем Умеров заявив нещодавно, що громадян України, які підлягають військовій службі, які виїхали за кордон, можуть бути призвані на службу. Наразі відсутня конкретний механізм для їхньої мобілізації до ЗСУ, але ця ідея вважається обґрунтованою.

Михайло Подоляк висловив підтримку ініціативі Умерова, вважаючи її правильною, та закликав українців виявляти відповідальність за події на території країни.

Він зазначив: "Не можна просто чекати, поки ці люди виконають свій обов'язок. Потім ми повернемося і розвиватимемо Україну, якби нічого не сталося”.

Подоляк висловив згоду із твердженням Умерова щодо необхідності рівності прав та обов'язків для всіх українців. Пропозиція Рустема Умерова щодо проведення обговорення цієї ідеї на рівні Генерального штабу Збройних сил України (Генштабу ЗСУ) та міністерств підтримується.

Також планується консультуватися з урядами інших країн, щоб визначити, чи ухилянти з-поміж українських біженців-чоловіків матимуть можливість отримувати посвідку на проживання та претендувати на інші пільги за кордоном.

Поки дата цих переговорів не названа, але Подоляк наголосив, що у Міністерстві оборони є інструменти для повернення тих, хто виїхав із країни, ухиляючись від військової служби. Громадянам буде надано вибір: приєднатися до служби у ЗСУ або втратити привілеї біженців у країнах, які їх ухвалили.

"Це лише ідеї. Міністр абсолютно правий, висловлюючи такі думки, але подальші переговори на різних рівнях будуть необхідні", - пояснив чиновник.

Читайте також:

Росія готує нову мобілізацію. У Британії розкрили плани Путіна та назвали цифри

Лавров випадково здав плани Путіна, заговоривши про мирні переговори: на чому його спіймали

Вже обчислюють за допомогою дронів: у мережі показали, як українські захисники ловлять ухилянців