Під час зимових свят, коли нас чатує спокуса насолодитися різноманітними кулінарними частуваннями, особливо важливо збалансувати святковий стіл, роблячи його безпечним для фігури та загального здоров'я.

Про це повідомляє Telegram медичної спільноти "Бережи собі".

Існує кілька простих правил, які можуть зробити наше харчування у цей період менш стресовим.

Насамперед важливо навчитися довіряти собі і бути готовими відпустити контроль над їжею. Це підтримує нормалізацію сприйняття різноманітної їжі та служить профілактикою компенсаторних переїдань.

Лікар дієтолог Тетяна Лакуста виділяє кілька простих порад, спрямованих на створення нашого харчування під час свят більш усвідомленим.

  1. Складіть план із сім'єю: Заздалегідь домовтеся з сім'єю про переваги щодо солодких і несолодких страв. Підготуйте їх на святкову вечерю, доповнивши свіжими фруктами та овочами. Це дозволить задовольнятися смаком, дотримуючись заздалегідь обговорених рамок.

  2. Розваги: Подумайте про розваги заздалегідь, щоб весь вечір не зосереджуватися виключно на їжі. Розважайтеся з сім'єю або гостями, що допоможе урізноманітнити час та зменшити фокус на їжі як на основному джерелі насолоди.

  3. Уникайте великих порцій: Подумайте про розміри порцій і приготуйте страви так, щоб їх вистачило на 1-3 дні. Це запобігає надмірному споживанню і стане профілактикою можливих отруєнь.

  4. Важливість сну: Нестача сну може викликати дисбаланс гормонів, що впливають на апетит та почуття насичення, що може призвести до переїдання. Тому не варто забувати про здоровий сон, навіть якщо вранці немає нагальних планів.

  5. Самоаналіз потреби в їжі: Перш ніж поїсти пізно ввечері, запитайте себе: чи справді ви голодні? Часто ми плутаємо спрагу та голод, тому іноді достатньо випити води. Також важливо усвідомлено підходити до їжі, щоб уникнути переїдання через нудьгу або за компанію ".

Читайте також:

Дієтологи нам брехали, що це шкідливо: що можна з'їсти на ніч без негативного впливу на здоров'я

Вона є на кожній кухні і ми їй користуємося: названо найнебезпечніший для здоров'я посуд

Є в будь-якому магазині: названі продукти, які корисні для "залізного" чоловічого здоров'я