Естонія висловлює готовність передавати Україні чоловіків мобілізаційного віку та пропонує укласти відповідну угоду.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на заяву міністра внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметса. Він наголосив, що у разі потреби Естонія може допомогти Україні у пошуку та передачі чоловіків-українців, які перебувають на її території.

"Якщо Україні це потрібно, ми можемо відстежити та передати потрібну людину. Ми знаємо, де вони перебувають, чим займаються. Більшість із них працює та проживає в Естонії", - зазначив міністр.

Поки що офіційного запиту з боку України не надходило, проте в Естонії зазначають, що Міністерство внутрішніх справ звернулося до українського посла та міністра внутрішніх справ України з проханням інформувати про біженців, які перебувають в Естонії, у разі потреби.

Лаурі Ляенеметс також заявив, що найближчим часом запропонує письмову пропозицію щодо угоди між двома країнами. При цьому естонські ЗМІ додають, що екстрадиція іноземця можлива лише у випадку, якщо його притягнуто до кримінальної відповідальності.

Ця ініціатива з'явилася після того, як 21 грудня німецькі видання WELT та Bild опублікували інтерв'ю з міністром оборони України Рустемом Умеровим, у якому стверджувалося, що українське Міноборони розглядає питання про заклик на військову службу за кордоном українців віком від 25 до 60 років. Згодом у Міністерстві оборони України уточнили, що такого обговорення на даний момент не проводиться, а Німеччина заявила, що не примушуватиме українців до мобілізації.

Читайте також:

Росія готує нову мобілізацію. У Британії розкрили плани Путіна та назвали цифри

Лавров випадково здав плани Путіна, заговоривши про мирні переговори: на чому його спіймали

Вже обчислюють за допомогою дронів: у мережі показали, як українські захисники ловлять ухилянців