Напередодні Святвечора багато хто готує кутю, адже це традиційна та ключова страва свята. Однак іноді господиня може приготувати трохи більше, ніж планувала.

Експерти дають поради, як довго можна зберігати кутю в холодильнику та як правильно її утилізувати. Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).

Ця святкова страва приготована з пшениці, рису, булгуру чи інших круп. До страви традиційно додають горіхи, сухофрукти, мак, мед і іноді прикрашають свіжими ягодами. Це слід враховувати, оскільки склад куті безпосередньо впливає її термін зберігання.

Експерти радять з'їдати цю страву протягом одного-двох днів. Звичайно, якщо куті дуже багато, її слід покласти в холодильник. Однак вибирайте скляну місткість або контейнер. Головна порада - обов'язково накривайте блюдо кришкою.

У холодильнику кутю можна зберігати до 5 днів, але не довше. Крім того, деякі експерти стверджують, що цю страву краще не вживати вже за три дні після приготування.

Згідно з традицією, кутя несе особливий і важливий зміст. Тому релігійним людям не варто викидати цю страву. У минулому кутю давали свійським тваринам. Також її розкладали для птахів, які охоче клюють крупу та сухофрукти.

Якщо у вас немає можливості віддати кутю, тому що ви живете у квартирі або не займаєтеся розведенням свійської птиці, погодуйте вуличних тварин. Також, якщо кутя не зіпсована, віддайте її бездомним.

Кутя в Україні — це не просто страва, а й частина давньої традиції. Його готували та подавали на святкових вечерях ще з часів Київської Русі. Кутя асоціюється з обрядами, символізує добробут. Вважається, що ця страва приносить удачу та виганяє злі сили.

Кожен з інгредієнтів у куті несе свій символічний зміст. Пшениця символізує життя та процвітання, горіхи – мудрість, мак – здоров'я, а мед – солодощі та радість.

Читайте також:

Це обов'язково потрібно спробувати: рецепт справжньої сімейної різдвяної куті

Як приготувати справжню кутю за старовинним рецептом: так робили наші бабусі

Згадаймо дитинство: рецепт повітряних пиріжків на кефірі. Вони дуже швидко готуються на сковорідці