В Україні планується запровадження компенсацій за пошкоджене житло, яке розташоване на тимчасово окупованих територіях. За заявою заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталії Козловської, ця ініціатива може бути реалізована вже у 2024 році. Цей крок стане важливим для тих, хто втратив своє житло через російську агресію і змушений був залишити свої будинки.

Про це пише "PRO Гроші".

Міністерство розвиває пілотний проект у місті Мелітополь, спрямований на тестування надання компенсацій за пошкоджене житло. Ініціатива ця є частиною стратегічного плану відновлення життєвого простору для постраждалих від війни громадян. У 2023 році було ухвалено інноваційний закон, який передбачає введення компенсаційного механізму для тих, хто втратив житло внаслідок військових дій.

Спільно із Світовим банком розроблявся цей закон, покликаний зробити представників місцевого самоврядування ключовими учасниками у процесі прийняття рішень щодо виплат компенсацій чи державної допомоги на відновлення житла. Комісії вже оцінюють пошкоджене житло на місцях, визначаючи суму компенсації. Понад 2 мільярди гривень уже виплачено для термінових ремонтів.

Крім того, в Україні діє програма "єВідновлення", яка надає матеріальну допомогу тим, хто втратив своє житло через військові дії. Заявки на допомогу тепер можна подавати через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або нотаріусів. Це спрощує процес отримання допомоги, а програма розширює можливості подання заявок, особливо для тих, хто не скористався послугою у додатку "Дія".

Для подання заяви необхідно звернутися до ЦНАПу або до нотаріуса, надавши ідентифікаційний код, паспорт, електронну пошту, а також, якщо потрібно, документ, що підтверджує пільговий статус. Заяву можна подати також через уповноважену особу з довіреністю. Важливо, щоб права власності на житло були зареєстровані у Державному реєстрі речових прав.

Читайте також:

Компенсація в 11 тисяч гривень: хто отримає виплату та в яких регіонах

Усього 5 днів залишилося: низка українців можуть оформити грошову допомогу

Надбавки до пенсій вже отримають не все: що треба знати та до чого готуватись