В Україні, у світлі поточної обставини повну демобілізацію для військових, які відслужили певний період, здійснити поки що неможливо. Проте справедлива ротація у військах може бути організована нині.

Таку думку висловила нардеп від "Слуги народу" Мар'яна Безугла у своєму Фейсбуку.

"Багато говорять про необхідність відразу ж провести "демобілізацію". Але куди? Адже війну ще не закінчено. Як можна демобілізувати людей та посилати їх додому, коли є ризик агресії з боку російських військових? Буча – яскравий приклад. Ми можемо говорити про повну демобілізацію лише після завершення конфлікту”, - наголосила вона.

Безугла також назвала "оптимальним варіантом" можливість звільнення після часу служби. За її словами, на цей момент таку можливість не можна надати жодній із двох груп військових:

  • тих, хто відпрацював 18 місяців;
  • тих, хто прослужив на передовій понад два роки.

Також вона висловила невдоволення діями керівництва ЗСУ та розкритикувала головного командувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Якби Залужний адекватно керував ротацією і правильно використав ресурси, які у нього під рукою, таких проблем не виникло б. Але з його вини деякі постійно перебувають у безпеці, тоді як інші ризикують своїм життям на передовій, - стверджує депутат.

На її думку, Генеральний штаб виключає із законопроєкту пункти про ротацію військ на передовій, щоб нібито уникнути відповідальності за це.

"Вони намагаються уникнути відповідальності за заміну бригад, воліючи замінювати людьми замість боєприпасів. Ігноруючи, що ротація 700 тисяч військових можлива, вони просто складають руки”, - каже Безугла.

Депутат наголошує на необхідності планування демобілізації для тих, хто служить з початку вторгнення у 2022 році. Однак оскільки ніяких дій у цьому напрямі не було раніше, реалізація цього плану утруднена.

"Я постійно наполягаю на необхідності ротації та планування. Але почуття безвиході лише посилюється”, - додає вона.

Нагадаємо, раніше Безугла запропонувала відправляти на фронт волонтерів, включаючи жінок. Вона зазначила, що у 2015 році була сама мобілізована та закликає до активної участі громадян в обороні країни.

Читайте також:

Закликати майже 500 тисяч людей: українцям розповіли нововведення щодо мобілізації

Мобілізація заробітчан та "утікачів": які наслідки загрожують чоловікам, які ігноруватимуть вимоги ТЦК за кордоном

А ось тепер усе буде по-новому: на що чекати українським чоловікам від мобілізації. Кого візьмуть і як усе зміниться