Уряд України розглядає можливість скасування планової індексації пенсій, запланованої на 1 березня, якщо виникнуть затримки із західною фінансовою допомогою. Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час телемарафону, повідомляє РБК-Україна.

Міністр Жолнович запевнила пенсіонерів, що первинні пенсійні виплати, як і раніше, будуть здійснюватися, наголосивши, що більша частина бюджету Пенсійного фонду формується за рахунок внутрішніх пенсійних доходів, які вносять українські платники.

Вона зазначила, що якщо виникнуть ризики та затримки у наданні західної фінансової допомоги, заплановану індексацію можливо не вдасться провести, але уряд забезпечить виплату базових пенсій.

"Можливо, не вдасться, якщо будуть такі ризики, говорити про індексацію. Але базову пенсію буде виплачено, і на це кошти ми знайдемо", - сказала вона.

Раніше перший віце-прем'єр, міністр економіки Юлія Свириденко заявила Financial Times, що Україні, можливо, доведеться відкласти виплати пенсій та зарплат держслужбовцям, якщо обіцяну фінансову допомогу від ЄС та США буде відкладено.

Пізніше Свириденко спробувала прояснити свою заяву у Facebook, згадавши про ризик затримок у довгостроковій перспективі та заявивши, що уряд має план Б на початок 2024 року.

У вересні Мінфін зазначив у проекті держбюджету на 2024 рік, що виділені кошти покриватимуть пенсійні виплати, доплати, надбавки до пенсій, а також щорічну індексацію пенсій, як це передбачено чинним законодавством.

Запропонована індексація пенсій у 2024 році, запланована на 1 березня, залежатиме від рівня інфляції та середньої заробітної плати, а деталі, як очікується, обговорюватимуться на початку 2024 року після отримання статистичних даних за 2023 рік.

Читайте також:

Що буде з курсом долара під Новий рік і чого готуватися. Прогноз

В Україні хочуть запровадити день подяки Богу: коли відзначатимемо і чи буде вихідний цього дня

Без світла будуть усі: Кабмін дозволив відключати від електроенергії навіть критичні об'єкти