У ніч з 25 на 26 грудня українські військові зробили успішний удар, знищивши російський великий десантний корабель "Новочеркаськ"; у порту Феодосії, Крим.

Цей інцидент став третьою втратою для Росії у цьому класі кораблів, попередниками якої були втрати "Саратова" у березні 2022 року та функціональна руйнація "Мінська" у вересні 2023 року.

Британська розвідка, аналізуючи події, наголошує, що Росія спочатку планувала використовувати великі десантні кораблі для проведення значних десантних операцій під час можливого вторгнення. Цей план відбивався збільшення їх числа у Чорному морі під час підготовки до конфлікту. Однак у міру погіршення обстановки ці кораблі стали відігравати роль у логістичній підтримці, особливо у зміцненні зв'язків із Кримом.

Український удар по "Новочеркаську" не тільки призвело до його знищення, але також, судячи з відкритих джерел, ймовірно викликав вторинну детонацію, що вказує на можливу наявність вибухонебезпечного вантажу на борту судна.

Ця подія збільшила кількість втрачених Росією великих десантних кораблів до трьох, і британські аналітики висловлюють думку, що українська успішна стратегія може мати важливе значення для ослаблення військової могутності Росії.

Важливо, що це кораблі, крім своєї початкової військової мети, стали грати ключову роль забезпеченні логістичної підтримки.

Це вкрай важливо, оскільки вони сприяють підтримці життєво важливих сполучень, включаючи автомобільне та залізничне сполучення Кримського мосту, що з'єднує Крим із материковою Росією.

За даними українського видання "Defense Express", Збройні Сили України незворотно знищили вже три великі десантні кораблі РФ у Чорному та Азовському морі.

З урахуванням знищення "Новочеркаська" кількість ворожих кораблів такого класу у Чорному морі скоротилася до десяти. Використовуючи супутникові знімки, опубліковані фахівцем MT Anderson, зазначається, що в окупованому Севастополі 20 грудня перебувало лише чотири БДК проекту 775, два з яких перебували в очікуванні ремонту. Це свідчить про помітне скорочення чисельності російських кораблів цього класу у регіоні.

Таким чином, події навколо знищення "Новочеркаська" не лише торкаються військових аспектів, але й мають важливе значення для логістики та загальної стратегії в рамках поточного конфлікту.

Читайте також: