В Україні продовжується помітне подорожчання картоплі, спричинене поєднанням кількох факторів, що впливають на ринкові динаміки даного сегменту.

З одного боку, спостерігається обмеженість пропозиції якісної продукції над ринком, тоді як попит неї стрімко зростає. З цією взаємодією відбувається швидке зростання цін, залишаючи споживачів, що стикаються з дорожнечею цього базового продукту.

Упродовж останнього тижня відзначається різка зміна цінових позицій на картоплю у ключових регіонах її виробництва.

Якщо на початок цього періоду вартість становила від 12 грн. за кілограм, то вже сьогодні мало хто з великих виробників готовий укладати угоди за ціною, меншою за 14-18 грн. за кілограм. Це свідчить про зростання цін на 18% порівняно з попереднім тижнем.

Аналітики пояснюють таке динамічне зростання цін кількома факторами.

Насамперед, відзначається різке скорочення пропозиції неякісної продукції через мінімізацію постачання з необладнаних складів. Водночас зростає попит на високоякісну картоплю, що також чинить тиск на ціни. Деякі великі господарства при цьому обирають стратегію відкладеного продажу, сподіваючись на подальше зростання цін.

На даний момент вартість картоплі в Україні в середньому у 3,6 рази вища, ніж у грудні 2022 року.

Багато фермерів висловлюють свій намір продовжувати переглядати ціни у бік їхнього підвищення у світлі поточних тенденцій на ринку. Це створює додаткові виклики для споживачів, які стикаються зі збільшенням витрат на цей базовий продукт.

Читайте також: