Ні для кого не секрет, що навіть орхідеї, що пишаються здоров'ям, одного разу можуть засмутити своїх господарів. М'ясисте листя раптом починає зморщуватися, ставати бляклим, в'янути, а потім жовтіти і опадати. А це означає, що рослина може зовсім зав'янути. Щоб не втратити улюблену квітку, важливо розуміти, чому так відбувається.

По-перше, така ситуація може розвиватися, якщо орхідея стоїть у глибині кімнати або на темному вікні. Так, недолік світла перешкоджає синтезу хлорофілу, тому рослина починає повільно рости, не цвіте, поступово жовтіє і скручується знизу листя, сохнуть бутони.

І справді, орхідея — світлолюбна рослина. При цьому важливо пам'ятати, що горщик з квіткою потрібно розміщувати так, щоб листя не постраждали і від прямих сонячних променів, і від нестачі світла в затіненому місці.

З іншого боку, якщо втрата листя супроводжується появою плям світлого або темного кольору, а також появою смуг, це явна ознака захворювання.

Що робити, якщо листя орхідеї почало в'янути

Найчастіше поливати в спекотний період і взимку, поставити горщик з фаленопсисом у місце, де пряме сонячне проміння на нього не потраплять. Крім того, обігрівач повинен розташовуватися в 2х метрах.

За наявності плям, смуг на зеленій масі обробити біофунгіцидом 3 рази, роблячи проміжки 2 тижні. Якщо рослина давно не пересідав, то бажано пересадити в новий поживний субстрат, промивши коріння в процесі.

Перестати підгодовувати, якщо добрива часто вносилися і у великих дозах. Бажано також пересадити.

Не поливати занадто часто, якщо ґрунт не встигає просихати, інакше кінна система почне загнивати.

Внести деревну золу під час поливу, щоб усунути гнильні процеси, оживити орхідею. У ємність об'ємом 1л всипається 3ст. золи, яка попередньо просівається через сито. Потім додається вода, складові перемішуються. Склад залишається на 2-3 дні, після чого фаленопсис поливають настоєм золи при необхідності.

Читайте також:

Метод "двох тижнів": що потрібно зробити, щоб орхідея постійно радувала пишними квітами

Орхідея віддячить вам великими та розкішними квітами: ось так її потрібно поливати

Такої краси у вас ще не було: названо добриво, завдяки якому орхідеї будуть цвісти вдвічі пишніше