В це складно повірити, але в США губки можна використовувати в процесі миття посуду, якщо тільки наступне очищення буде здійснюватися більш гігієнічними засобами (продезінфікованими щітками/посудомийною машиною). Вся справа в тому, що пористі губки дуже довго не висихають усередині, а там, де є волога, утворюється сприятливе середовище для розмноження бактерій. Крім того, особливість їх структури полягає в тому, що її неможливо ідеально промити і продезінфікувати, а згідно з дослідженням, 77% губок містять кишкову паличку, 86% - плісняву та грибок, 18% - стафілококи. А ось в Україні губками для миття посуду користуються на кожній кухні. Стало відомо, коли губки для миття посуду варто міняти, навіть якщо вони ще в цілості та безпеці.

"Губки - зазвичай найбрудніше, що є у вас на кухні, і їх нічим не можна очистити" – каже американський мікробіолог М. Шарма.

Саме тому губки потрібно регулярно міняти. Чи не прати, не кип'ятити, не замочувати в спирті, а саме міняти. Викидати, не шкодуючи, навіть якщо виріб виглядає майже новим. Експерт наполягає, що губки для миття посуду слід міняти після 7 днів експлуатації. Можна і раніше, але пізніше точно не можна.

Якщо дотримуватися цієї поради, ризики підхопити сальмонеллу або гірше будуть мінімальними.

Щоб кухонна губка не стала бруднішою за унітаз, рекомендується:

  • ретельно промивати та віджимати її після використання – це допоможе обмежити зростання бактерій;
  • після кожного миття посуду змивати залишки їжі та сміття;
  • зберігати губки у відкритій ємності, у сухому місці. Якщо залишити губку у вологій раковині, вона висихатиме довше, що дасть можливість бактеріям розмножуватися;
  • якщо ваша губка почне неприємно пахнути, негайно викиньте її, не чекайте, поки вона розвалиться, щоб дістати нову;
  • не використовуйте губки на стільницях. Не витирайте ними м'ясні рідини. Натомість використовуйте паперовий рушник або серветки, що дезінфікують.

Читайте також:

Заощаджуйте час на кухні: розумні способи використання мікрохвильової печі

Секрет чистої кухні: спосіб відновлення білих тюлів з використанням господарського мила та соди

На кухні більше не буде молі та жучків: як потрібно зберігати крупи, щоб уникнути появи шкідників

Ресторанна хитрість, яка стане в нагоді кожному: як швидко позбутися різкого запаху цибулі чи риби на кухні