З 1 січня 2024 року в Україні набули чинності нові тарифи на передачу та розподілення електроенергії. Тариф на передачу електроенергії Національній енергетичній компанії "Укренерго" зріс на 9% до 528,57 гривень/МВт-год, а тариф на розподіл електроенергії операторів систем розподілу (обленерго) у середньому зріс на 8% для обох класів напруги.

Докладніше про те, скільки будемо платити за воду, світло і газ вже цього року, інформує delo.ua.

Тариф на передачу електроенергії

Тариф на передачу електроенергії "Укренерго" складає 528,57 гривень/МВт-год, а для підприємств "зеленої" металургії – 364,7 гривень/МВт-год. Тариф на диспетчеризацію "Укренерго" з 1 січня становитиме 104,57 гривень/МВт-год.

Порівняно з другим півріччям 2023 року тариф на передачу зріс на 8,9%, а тариф на диспетчеризацію – на 9,4%.

"Укренерго" у своїх розрахунках під час обговорення тарифу зазначило, що тариф на передачу у 2024 році має становити 785,44 гривень/МВт-год. За альтернативним розрахунком, який враховує припущення про динаміку змін ціноутворення на ринку, тариф має становити 709,84 гривень/МВт-год або 619,84 гривень/МВт-год.

Тарифи на розподілення електроенергії

Тарифи на розподіл електроенергії відрізняються залежно від класу напруги споживача та регіону. Загалом регулятор підвищив тарифи для ЗСР порівняно з другим півріччям минулого року на 8%.

Так, для компанії "ДТЕК Київські електромережі" з 1 січня встановлено тариф на послуги з розподілу електроенергії для споживачів та операторів установок зберігання енергії на рівні:

  • для першого класу напруги – 194,26 гривні/МВт-год (без ПДВ, зростання на 7%);
  • для другого класу напруги – 767,54 гривні/МВт-год (без ПДВ, зростання на 4,6%).

Тариф на розподілення електроенергії для компанії "ДТЕК Київські регіональні електромережі" (обленерго Київської області) для першого класу напруги зріс на 7,9% до 402,53 гривні/МВт-год (без ПДВ), для другого – на 10,4% до 1600,73 гривні/МВт-година.

Як зміняться платежі за комунальні послуги

Зазначені зміни у тарифах не позначаться на кінцевих платіжках побутових споживачів. Тарифи для населення з 1 січня залишаються без змін і становлять 2,64 гривні/кВт-год.

Водночас, тарифи для бізнесу з 1 січня зросли. В умовах ринку електроенергії ціна електроенергії для кінцевих непобутових споживачів складається з тарифу на передачу електроенергії, тарифу на розподіл, біржової ціни електроенергії, послуг постачальника та податків.

Прогнози експертів

За прогнозами експертів, тарифи на електроенергію для бізнесу в 2024 році можуть зрости до 20% порівняно з 2023 роком. Головними факторами зростання вартості тарифів будуть інфляція та девальвація гривні, а також можливі обстріли російськими військовими об'єктами критичної інфраструктури.

У той же час, незважаючи на те, що Міненерго та регулятор заявили, що тарифи для населення не переглядатимуться до кінця опалювального сезону, перегляд цього питання, на думку експертів, може відбутися після опалювального сезону ближче до літа.

Читайте також:

Електронні запрошення у військкомат: що чекає на українців і що розповів міністр оборони Умеров

Що потрібно знати тим, у кого бронь: нововведення по мобілізації, про які ви не знали

Блокпости по всій країні та повістки: військовий розповів, до чого готуватися українським чоловікам