Домогосподарки часто стикаються з проблемою запобігання розбризкуванню олії під час смаження, оскільки усунення наслідків може зайняти багато часу і може призвести до хворобливих опіків.

Чому розбризкується рослинна олія?

Основною причиною розбризкування масла є наявність води на поверхні сковороди. Вода та олія не змішуються, і коли вода, яка є на сковороді, випаровується при нагріванні, це викликає явище, відоме як масляна «канонада».

Надмірному розбризкуванню також може сприяти використання неякісної олії або продукту з високим вмістом вологи.

Поради щодо мінімізації розбризкування масла:

Почніть із сухої поверхні.

Смаження на сухій поверхні допоможе звести до мінімуму розбризкування. Якщо ви не впевнені у сухості сковороди, кулінарні форуми рекомендують альтернативний метод.

Використовуйте кришку.

Нагрійте олію на слабкому вогні, накривши пательню кришкою. Цей метод локалізації допомагає утримувати бризки всередині і не дозволяє розлетітися по кухні. Хоча деяка кількість олії все одно може розбризкуватися, кришка зводить до мінімуму наслідки.

Поступове нагрівання.

Поступово нагрівайте масло на слабкому вогні, дозволяючи випаровуватися воді, не викликаючи надмірних бризок. Наявність легкого диму над олією свідчить у тому, що вона досягла потрібної температури.

Обсушіть перед смаженням.

Якщо є підозра, що у продукті, наприклад, м'ясі, міститься зайва волога, можливо, введена недобросовісними продавцями, перед смаженням обсушіть м'ясо паперовим рушником. Цей запобіжний засіб допомагає зменшити розбризкування продуктів у процесі приготування.

Дотримуючись цих порад, кухарі зможуть насолодитися перевагами смаження, не відчуваючи незручностей та потенційних небезпек, пов'язаних із надмірним розбризкуванням олії.

Читайте також:

Знову подорожчання: українцям розповіли, до яких цін на овочі та фрукти готуватися найближчим часом

Наступного дня не залишиться навіть одного шматочка: рецепт ніжного яблучного пирога, який готується 15 хвилин

Ви будете здивовані: названі способи, завдяки картоплі варитиметься вдвічі швидше