Ні для кого не секрет, що у воєнний час доводиться ухвалювати непопулярні рішення. Так, зараз у Верховній Раді крім 1,5% військового збору та всіх податків, влада хоче додати бізнесу фіксовану та щомісячну ставку за бронь. Схожі правила розробляють і для фізосіб-підприємців.

Як заявив голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, в Україні є люди, які готові платити недобросовісним працівникам ТЦК до 10 тисяч доларів за відстрочку від мобілізації. Ще одна частина населення віддає чималі гроші провідникам-шахраям, які обіцяють провести чоловіків манівцями через український кордон. Виходячи з цього депутати пропонують встановити офіційну плату за те, щоб людину не відправляли на війну.

"Настав час зрозуміти, що не всі громадяни наважаться воювати. Буде правильно, якщо людину забронюють і гроші підуть до бюджету, а не ділкам", - пояснює він свою позицію.

На думку законодавців, щомісячний платіж за броню має становити щонайменше 40 000 гривень.

При цьому Дмитро Наталуха уточнює, що жодного законопроекту, тим більше готового до реєстрації чи будь-якого іншого нормативного акта на цю тему, поки що немає.

"Все, що є – лише концепція, побудована як на економічному аналізі та зборі статистики, так і на обговореннях та прослуховуванні до колег, групи економістів та аналітиків, представників бізнесу, органів влади, а головне – військових. Саме з ними зараз тестуємо вірність чи помилковість певних гіпотез та припущень", - каже чиновник.

Зазначимо, що завдяки сплаті компаній фіксованої ставки за броню працівників, український бюджет може отримувати від 18 млрд. до 155 млрд. гривень за рік.

Читайте також:

Мобілізація в лютому: до чого готуватимуться і кому роздаватиму повістки. Це потрібно знати

Росіяни почали масово нападати на військкомати, аби зірвати мобілізацію. Путіну вже не вірять

Мобілізація держслужбовців: скільки їх залишилося та скільки не повернулося з фронту