Російські військові почали використовувати системи Starlink на лінії військового дотику в Україні. Обладнання було помічено кілька місяців тому, і тепер все частіше трапляється на шляху українських дронів-розвідників.

Докладніше про те, що росіяни навчилися використовувати Starlink на фронті, повідомляє американський військовий портал Defense One.

За даними системи Starlink були виявлені на російських збройних силах "кілька місяців тому". З того часу використання подібних супутникових систем тільки зросло, і, зважаючи на все, це не межа.

"Коли їхня кількість досягне сотень, нам буде дуже важко", - зазначив один з українських військових.

Військові стверджують, що Росія купує подібні системи через посередницькі країни, і сама компанія Ілона Маска може навіть не знати, що їхнє обладнання використовують російські терористи.

Журналісти зазначають, що використання системи Starlink Росією посилює проблеми, з якими стикаються українські військові. Крім того, вони вже стикаються з нестачею боєприпасів. Наприклад, артилерійські підрозділи України випускають близько 2000 снарядів на день.

У той же час компанія Starlink заявила, що вона не здійснює діяльність у Росії, і її роботу на російській території було заблоковано. Проте, на думку Браяна Кларка, старшого наукового співробітника Інституту Гудзона, Москва може все ж таки використовувати ці системи на території України через закупівлю обладнання на "чорному ринку" або через посередників.

"Росія може просто надати хибний GPS-сигнал на термінал Starlink, щоб він подумав, що користувач знаходиться на підконтрольній Україні території", - сказав Кларк.

Також зазначається, що кілька російських компаній уже продають Starlink на території Росії для військових та цивільних цілей. Звідки вони беруть обладнання наразі невідомо.

Читайте також:

Тепер ТЦК працюватимуть цілодобово: що потрібно знати та до чого готуватись

Що буде з Україною, якщо президентом США стане Трамп: у РНБО вже розповіли, до чого готуватись

Все дуже серйозно: у НАТО закликали західні країни готуватися до війни з Росією