На сьогоднішній день гарантії, що Дональд Трамп переможе на виборах президента США немає, проте треба визнати, що він оминає чинного президента США Джо Байдена у більшості опитувань і є фаворитом передвиборних перегонів. Не дивно, що багато експертів говорять про наслідки, що щокують, для України, якщо раптом це станеться.

І справді, Джо Байден вважається "другом України", оскільки він дуже добре розуміється на її проблемах, адже в адміністрації Обами саме Байден багато років займався українським питанням.

А ось політику Дональда Трампа щодо України багато експертів називають непередбачуваною.

На цьому тлі дуже несподівано прозвучала заява посла України до США Оксани Маркарової. Так, дипломат у коментарі Bloomberg заявила, що Україна має бути вдячна екс-президенту Сполучених Штатів Америки Дональду Трампу за надання Києву ракет Javelin за його правління.

Зокрема, відповідаючи на запитання, що зробить Київ, якщо Трамп буде переобраний президентом, дипломат сказала, що Україна "працюватиме з президентом, якого обере американський народ".

"Боротьба за свободу, боротьба за незалежність, боротьба за демократію та цінності, які ми поділяємо — це було, і ми дуже старанно працюватимемо, щоб це було двопартійним. Це всеамериканська проблема. Ми повинні зробити все можливе, щоб США залишалися сильними і продовжували нас підтримувати", – зазначила Маркарова.
До слова, Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов в одному з інтерв'ю заявив, що для України не буде трагедії, якщо Трампа оберуть президентом США восени 2024 року
"Це приниження нас, коли ми робимо такий висновок, що залежно від того, хто в Америці буде президентом, чи буде існувати держава, чи ні. Ми вже довели всьому світу, що гідні мати свою державу", — сказав посадовець.

На думку Данілова, у Сполучених Штатах нині обстановка "дуже непроста, оскільки відбувається зміна політичної ситуації"

Секретар РНБО вважає, що сьогоднішні події у США пов'язані з тим, що Вашингтон після холодної війни отримав міжнародний вплив та "монополію на ситуацію в усьому світі".

Зазначимо, що останні роки більш системно працюють з Україною демократи, ніж республіканці - за допомогою низки неурядових організацій та фондів.

"Для Трампа Україна – це просто подразник і проблема. Згадаймо, як він казав, що Україна – це проблема Європи. Він непередбачуваний. Якщо у нього з'являться якісь варіанти з Росією домовитися, він може їх використати", - вважають у той же час. час експерти.

Читайте також: