Про це вже мало хто пам'ятає, але коли у 2008 році Росія напала на Грузію, то очільник уряду Угорщини Віктор Орбан тоді заявив, що "коли незалежна держава зазнає військової агресії з боку росіян, нам варто говорити ясно, прямо і займати моральну позицію. Рекомендую чітко говорити: це військова агресія". От тільки вже через десятиріччя світ побачив абсолютно іншого Віктора Орбана - політика, який зустрічався з Володимиром Путіним перед нападом Росії на Україну. Орбана, який намагався блокувати – хоча б частково – санкції проти російської економіки, а ще Орбана, який врятував від санкцій ЄС російського "патріарха війни" Кирила. Не дивно, що угорських політиків часто називають "друзями Путіна".

Однак, на панельній дискусії в Інституті політичних наук Гарвардського університету 9 лютого 2024 року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що на угорську владу несправедливо навішують ярлик "друзів Путіна", хоча насправді вона просто порушує "стратегічні питання".

На думку голови угорського МЗС, угорський уряд завжди був чесним щодо своєї стратегії та цілей, що "можливо завдяки унікальній політичній стабільності в країні".

"Тому ми можемо дозволити собі говорити те, що ми робимо, і робити те, що ми говоримо", – пояснив угорський міністр.

Сійярто переконує, що Будапешт часто "порушує важливе питання, а інші роблять вигляд, що нічого не сталося". Це, на його думку, свідчить про те, що в останні роки не було простору для аргументованого діалогу зі стратегічних питань і що "ситуація постійно погіршується".

"Якщо ми висуваємо таку вимогу, то у відповідь отримуємо не обговорення, не вивчення того, як ми можемо знайти рішення, а навішування ярликів друзів Путіна, кремлівських пропагандистів або, можливо, російських шпигунів", – поскаржився він.

Читайте також:

Заберемо Закарпаття собі: в Угорщині вже розповіли на які українські території претендують

Скільки українці зможуть заробляти в Угорщині: названі зарплати та вакансії

От і догрався: Орбану вже жирно натякнули на вихід Угорщини із Євросоюзу

Несподіваний поворот: Орбан, котрий так любить Путіна, заявив, що Угорщина відмовляється від російського палива