Троянди – рослини світло- та теплолюбні. Вони охоче ростуть на південних схилах та ділянках із відкритим повітряним простором, захищених від дії холодних вітрів. Крім того, щоб виростити у своєму саду цю пишну та ароматну красуню, необхідно відповідально підійти до питання догляду. Так, троянди необхідно ретельно вкривати у мороз і не менш важливо акуратно розкривати навесні.

Дійсно, у садівників часто виникають труднощі з температурою повітря та термінами зняття укриття. Іноді буває, що повітря різко прогрівається та стає тепло, а іноді після потепління настають морози.

Ось і виходить, що якщо занадто рано зняти укриття, то ослаблені за зиму пагони підмерзають і висушуються, кору обпалюватиме яскраве сонце, а набряклі нирки при заморозках загинуть.

Погано і занадто довгий вміст троянд під укриттям, коли садівники очікують на потепління до +8...+10 градусів. Так, випрівання навесні набагато небезпечніше, ніж зимові морози. Троянди спокійно переносять короткочасне зниження температури до -10, деякі сорти і до -15 градусів.

Третя помилка – різке розкриття квітника. Раптова зміна умов стає для рослин сильним стресом, що негативно позначається на їхньому розвитку.

Експерти рекомендують приступати до розкриття троянд, якщо температура вдень триматиметься в межах -5°С протягом 5-7 днів і не очікується подальшого похолодання, а навпаки – потепління. При цьому слід враховувати, що на цей температурний режим варто орієнтуватися, якщо для захисту від морозів використовувався покривний матеріал в один або кілька шарів.

Тим же, хто для укриття використовував спосіб "мурашника" (насип із торфу заввишки 15-25 см від поверхні землі), може не розкривати троянди до встановлення температури повітря вдень у межах +5…+7°С.

Коли температура стабілізувалася, і сніг розтанув, необхідно розгребти "мурашник". Якщо ж на насипу є кірка льоду, то краще почекати і дочекатися повної відлиги, щоб не пошкодити коріння та пагони. А при набуханні нирок, підгорнути троянди і розпушити ґрунтову кірку, щоб дати доступ повітря до коріння.

Якщо ви обертали кілька шарів спанбондом троянди, зняття укриття необхідно проводити при настанні денної температури -5°С. Насамперед потрібно зняти сніг із укриття та розпушити його поблизу каркаса. Якщо поверх укриття ви укладали лапник, шифер або встановлювали короб, то необхідно позбутися. При потеплінні понад 0°С верхній шар укриття можна зняти і відкрити нижній, так, щоб була циркуляція повітря. Через кілька днів або навіть тиждень-два укриття знімаємо зовсім. Коли саме – орієнтуємось на температуру за вікном.

важливо!

  • При загрозі поворотних заморозків слід укутати рослини спанбондом або іншим матеріалом, що дихає.

Читайте також:

Троянди доведеться викопати і викинути: яких рослин не повинно бути поряд із цими квітами

Троянди доведеться викопати і спалити: які рослини в жодному разі не можна садити поряд із цими квітами

Троянди та інші квіти покриє попелиця: яких рослин потрібно позбутися на дачній ділянці, вони дуже небезпечні