Картопля є однією з найголовніших сільськогосподарських культур в Україні, яку саджають усі дачники. Щоб цей овоч дав багатий і здоровий урожай, важливо знати не лише терміни його посадки та особливості догляду, а й дотримуватись правильного сусідства.

Так, у кожної рослини свої особливості розвитку. Виділення листя і коріння здатні або гальмувати розвиток сусідньої культури, або, навпаки, захищати її від шкідників та хвороб, сприяти зростанню, покращувати смакові якості. Вирішуючи, що садити поряд з картоплею, необхідно враховувати позитивний та негативний вплив рослин одна на одну.

До того ж, якщо до сівозміни ставитися несерйозно, то згодом можна зіткнутися з тим, що ґрунт на ділянці вичерпатиметься, у ньому накопичуватимуться шкідники та хвороби.

Вирощування картоплі на дачі
Вирощування картоплі на дачі

Наприклад, неприпустиме сусідство картоплі з культурами, що належать до сімейства пасльонових . Це такі рослини, як томати, перці та баклажани. Якщо посадити їх поряд, нічого хорошого з цього не вийде. Справа в тому, що у цих культур загальні захворювання та шкідники. Отже, ймовірність їх виникнення та стрімкого розвитку буде вищою в рази, якщо овочі зростатимуть поряд.

Гарбузові

Картопля та овочі сімейства гарбузових схильні до загальної хвороби – фітофторозу. Особливо часто ця напасть вражає огірки. Допустимо розташовувати їх на грядках поруч тільки в тому випадку, якщо огірки знаходяться у парнику.

А ось гарбузам, кабачкам та патисонам парник не потрібен. Але якщо ви вирішили висадити їх недалеко від картопляних рядів, стежте за тим, щоб бадилля та пагони цих овочевих культур не стикалися.

Соняшник

Соняшник вимагає багато поживних речовин, через що велика ймовірність конкуренції між видами, але програє у ній картопля. До того ж соняшник утворює зайву тінь.

Полуниця

Якщо літо буде дощовим, то картопля може заразитися від полуниці сірою гниллю, яка поширюється досить активно серед інших культур. Щоб уникнути поширення шкідників, неодмінно розділяйте посадки картоплі та полуниці чорнобривцями, морквою, редькою або шпинатом.

До того ж велика ймовірність зараження нематодою, а також загроза атаки дроту, як полуниці, так і картоплі.
Селера та петрушка

Крім того, не переносять сусідства з картоплею селера та петрушка. Якщо посадити дані культури поруч, вони пригнічуватимуть розвиток один одного і хорошого врожаю не отримають від жодної з них.

Що ж до плодових дерев , то не рекомендується висаджувати картоплю поблизу яблунь, вишні та винограду.

Яблуня, наприклад, заважає розвиватися бульбам картоплі, пригнічуючи цю рослину. Картопля, у свою чергу, заважає засвоєнню яблунями фосфору та азоту.

Також при плануванні городу розміщуйте грядки з картоплею подалі від малини, чорноплідної горобини та обліпихи.

Читайте також: