Ніхто не заперечуватиме, що в сучасній кулінарії цибуля міцно займає позицію базового інгредієнта для класичних рецептів. Ще б пак, практично в кожному будинку, на кожній кухні, обов'язково є запас цибулі. Завдяки своєму специфічному смаку, цибуля додає страві гостроти, пікантності або змінює її консистенцію. Ось тільки чистити та нарізати цибулю заняття не з приємних.

І справді, в процесі обробки цибулі більшість людей починають плакати.

Вся справа в тому, що всередині цибулі містяться молекули сульфонової кислоти та білок, які разом утворюють лакриматор (сльозогінний газ). При пошкодженні структури цибулі, ця хімічна сполука розпадається до сірчаної кислоти – а вона дратує слизові оболонки ока та утворюються сльози.

Нарізка цибулі
Нарізка цибулі

Таким чином, щоб почистити чи нарізати цибулю без сліз, потрібно нейтралізувати цю кислоту.

Корисні поради:

● якщо використовувати найгостріші ножі, в ідеалі керамічні, то зменшується площа дії на цибулю – виділення газу сповільнюється;

● щоб зменшити концентрацію сльозогінного газу, під час нарізки необхідно частіше обполіскувати руки водою і проводити мокрою ганчіркою по обличчю;

● Дошку для обробки можна обробити лимонним соком або оцтом, що знизить виділення пари.

Важливо!

  • Не використовуйте ніж із зубчиками! Такий тільки сильніше розламає з'єднання цибулі, і сірки буде ще більше.

П'ять способів нарізати цибулю без сліз:

Влаштуйте на кухні протяг. Найпростіший спосіб не плакати – це впустити на кухню вітер! Відкрийте вікно та двері (наприклад), і повітря в кухні почне рухатися, "розганяючи" і здуваючи сльозогінну речовину.

Перед нарізуванням покладіть цибулини у воду. Цим способом користуються у ресторанах. Покладіть цибулини в миску з водою на півгодини - потім ріжеться овоч без сліз.

Використовуйте лимонний сік як нейтралізатор парів кислоти. Для цього досить паралельно різати лимон або просто періодично проводити лезом ножа з лимонної м'якоті.

Запалюйте поруч із обробною дошкою воскову свічку. Гарячий віск вступає в реакцію зі сльозогінним газом і нейтралізує його.

До речі, як би дивно це не звучало, але плакати від лука радше корисно, ніж шкідливо. Слізні залози активно працюють, пом'якшують очі та працюють як бактерицидний засіб. Іноді плакати потрібно, як профілактика, і цибуля цьому сприяє.

Читайте також:

Рецепт курки з яблуками у медово-гірчичному соусі: як здивувати жінку на 8 березня

Ви занапастите весь урожай: що ні в якому разі не можна садити поряд з картоплею

Вам не вистачить мішків, щоби зібрати врожай: що потрібно покласти в лунку перед посадкою картоплі