У 56 років раптово помер Дмитро Капранов, письменник, видавець, публіцист, блогер і громадський діяч. З початку російського вторгнення Росії в Україну брати Капранови воювали проти росіян у Києві в лавах полку "Азов" та обороняли Київщину.

Наразі деталей смерті родина не розкриває, як і місце прощання.

Сумну звістку повідомив у Facebook його брат Віталій.

"Друзі, в нас біда. Сьогодні зранку раптово помер Дмитро. Коли і де прощання, напишу завтра. Все решта скасовується, пробачте", — йдеться у дописі.
Під цим дописом сотні українців же написали, що це велика втрата для України, та побажали рідним сил пережити горе.

Брати Дмитро та Віталій Капранови — українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі та блогери. Це саме вони заснували YouTube-канал "імені Т.Г. Шевченка" про історію України. У найпопулярнішому своєму відео брати розповідають історію України за 10 хвилин, ролик набрав 3,2 мільйона переглядів.

Брати народилися в Дубоссарах, нині Молдова. Їх дитинство минуло в Очакові Миколаївської області, а от вищу освіту хлопці здобували в Свердловську (зараз Єкатеринбург) та Москві. Вони закінчили Уральський політехнічний інститут та Московський енергетичний інститут за фахом "Технічна кібернетика".

Дмитро Капранов працював в тандемі зі своїм братом-близнюком Віталієм. У 1988 році, одружившись із сестрами-близнючками, переїхали до Москви. Там, на початку 90-х організувався потужний український діаспорний рух, і брати Капранови стали його активними учасниками. У столиці Росії вони видавали українську газету “Тинди-ринди” та журнал української фантастики “Брати”. До України вони повернулися у 1998 році і оселилися в Києві. Там же вони написали свою першу книгу “Кобзар 2000”.

Своє повернення вони пояснили неможливістю реалізації себе як творчих людей в Росії.

Під егідою братів Капранових в Україні працює видавництво "Зелений пес", яке випускає понад 60 назв українських книжок щороку.

Зазначимо, що три роки тому брати Капранови проводили екскурсію по своєму будинку, де жили разом із 4 дітьми та дружинами. Тоді вони розповідали, що усіх малюків називають "наші діти" та навіть мають спільні авто.

Читайте також:

Не приманюйте небіжчика до дверей: які речі померлої людини краще не зберігати в будинку

Не стало легендарного актора, фільми з яким дивилися цілими поколіннями

Путін наказав вербувати африканські племена для атаки Україною

Це жахливо: нумеролог показала, як Путін використовує магію дат. 24 = 6, 2022 = 6