Українців попередили про те, за що потрібно сплатити податок

У 2021 році українці зобов'язані будуть заплатити податок зі своїх додаткових джерел доходу, житла і транспортних засобiв. В даний момент ставки такі ж, як і були раніше, проте вже скоро правила можуть серйозно помінятися. Про це повідомляє портал "Обозреватель".

Українці, які працюють найманими робітниками, отримують свої заробітні плати з урахуванням вже виплачених податків, оскільки це обов'язок роботодавця. А ось якщо дохід людини становить Фріланс, продаж нерухомої власності або автомобіля, надання якихось послуг на дому, то податок потрібно виплачувати самостійно.

У число оподатковуваних сфер діяльності входять: дохід від незалежної професійної діяльності — 18 відсотків, дохід від оренди нерухомості — 18 відсотків, дохід від цінних паперів — 18 відсотків, плати за договорами і винагороди — 18 відсотків, подарунки і не цільова благодійність — 18 відсотків і, нарешті, дохід від продажу нерухомої власності становить 5 відсотків.

Таким чином, наприклад, українець, який протягом року здає квартиру за 10 тисяч гривень на місяць, державі повинен надати 23 400 гривень, у разі, якщо він цього не зробить, то йому загрожує штраф. За затримку подачі декларації доведеться виплатити від 51 до 136 гривень, а приховування доходу може обернуться штрафом у розмірі від 10 до 50 відсотків несплаченої суми. Подавати декларацію потрібно до 1 травня.

Деяким українцям в термін до 1 липня прийде спеціальна квитанція-повідомлення про те, що потрібно виплатити податок на нерухомості. Це торкнеться всіх українців, площа квартири яких перевищує 60 квадратних метрів, або площа приватного будинку перевищує 120 квадратних метрів. Розмір цього податку складе до 1,5 відсотків від мінімальної зарплати за минулий рік за кожен квадратний метр понад норму.

Крім нерухомої власності, частині українців доведеться заплатити податок і за свої автомобілі. Наприклад, ті українці, які володіють автомобілями дорожче 2,2 мільйонів гривень, яким не більше п'яти років, повинні заплатити рівно 25 тисяч гривень. Часу на це-60 днів після того, як прийде квитанції. Після 60 днів несплати податку його розмір почне зростати. За перші 90 днів сума податку зросте на 10 відсотків, ще через 90 днів — на 20 відсотків. При цьому існує можливість, що автомобіль потрапить під податкову заставу.

У податковій заставі власник зможе користуватися своєю машиною, а ось подарувати її або продати буде не можна. Крім цього, співробітники податкової можуть забрати машину і продати її на торгах, щоб оплатити податок, а решту коштів перерахувати колишньому власникові машини. Правда, варто відзначити, що відбувається подібне вкрай рідко.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що 20 березня в Україні відбулося чергове засідання Ради національної безпеки і оборони. Президент України Володимир Зеленський відзвітував про його підсумки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що незабаром українцям необхідно буде заплатити свої податки. У мережі з'явилася інформація про те, яким чином платник може отримати податкову знижку.

Також "Hyser" писав, що український уряд анонсував програму, завдяки якій рівень життя в селах стане набагато вище. Експерт з Інституту розвитку територій розповів, чим нове бачення села відрізняється від старого.