Нацбанк почне стежити за діяльністю колекторських фірм

В уряді вирішили взяти під контроль діяльність колекторів і прийняли закон щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. За новими правилами колекторам забороняється ряд дій, за допомогою яких вони "вибивали" борги раніше. У разі порушень передбачено штраф до 102 тисяч гривень. Про це інформує портал "Слово і Діло".

Одним з головних нововведень є заборона на заняття колекторською діяльність у разі якщо компанія не внесена до спеціального реєстру Нацбанку. Реєстр буде створюватися протягом 3 місяців з моменту набрання Законом чинності. У компаній буде місяць для проведення реєстрації. Зазначається, що Національний банк перевірятиме організації, які займаються колекторською діяльністю. Банки та інші фінустанови не можуть користуватися послугами компаній, які не були зареєстровані в реєстрі. У разі порушення передбачений штраф від 85 до 136 тисяч гривень.

Закон щодо колекторів. Фото: "Слово і Діло"
Закон щодо колекторів. Фото: "Слово і Діло"

Якщо раніше пізні дзвінки і погрози з боку колекторів були нормою, то після вступу в силу закону така поведінка вважається неприйнятною і карається. Згідно з інформацією колекторам буде заборонено здійснювати дзвінки з 20:00 до 9: 00, а також турбувати людей у вихідні та свята. Залишаться в минулому і погрози, а також шантаж, які нерідко застосовувалися на практиці. Також співробітникам колекторських фірм не можна буде вимагати від близьких осіб взяти на себе виконання фінансових зобов'язань, приховувати свої контактні дані, і інше.

Під час першого контакту з боржником колектор зобов'язаний назвати фірму в якій працює і представника, від імені якого він уповноважений стягнути борг. Дзвонити боржникам дозволяється, але не більше 2 разів на день. У разі недотримання цих правил передбачено штраф від 51 до 102 тисяч гривень.