Підприємці повинні самі подбати про розмір своєї пенсії

Про те, як карантинні обмеження вплинуть на державні виплати майбутнім пенсіонерам, в інтерв'ю виданню "РБК-Україна", розповіла голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна.

За словами Лазебної, через те, що наша країна практично рік перебуває на карантині, уряд звільнив підприємців першої та другої категорії, як і інші самозайняті категорії населення, від сплати єдиного соціального внеску. Однак ці періоди несплати, все ж зараховуються до трудового страхового стажу фізичних осіб-підприємців, хоча до Пенсійного фонду і не надходить ні копійки. Таке рішення коштувало державному бюджету близько 4 мільярдів гривень.

Передбачається, що ФОП першої та другої категорії будуть звільнені від єдиного соціального внеску до червня цього року. Цілком можливо, що через це у громадян може знизитися розмір майбутньої пенсії. Саме для цього, в уряді залишили можливість виключити період "локдауну" і страхового стажу, тому, що низькі доходи змінять індивідуальний коефіцієнт заробітної плати при подальшому розрахунку соціальних виплат.

Пенсії 2021. Фото: скріншот YouTube-відео.
Пенсії 2021. Фото: скріншот YouTube-відео.

Таким чином, ті ФОП, які зараз сплачують ЄСВ з мінімальної заробітної плати, зможуть розраховувати на таку ж мінімальну державну допомогу, коли вийдуть на заслужений відпочинок. У тому випадку, якщо фізичні особи-підприємці бажають змінити такий підхід, то вже зараз повинні вносити великі суми ЄСВ, або очікувати обов'язкове введення накопичувальної пенсійної системи.

"Можливо, потрібно подивитися на досвід інших країн, де для таких категорій населення солідарна система не передбачена, але є обов'язкова накопичувальна. Тому ми розуміємо, що для ФОПів подвійне навантаження може бути занадто велика. З цими людьми потрібен діалог.",- резюмувала Марина Лазебна.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, хто з українських пенсіонерів може розраховувати на Квітневе збільшення державної допомоги.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що заборгованість за комунальні послуги стягуватимуть з пенсійних виплат.

А до цього "Hyser" розповідав про те, за якою формулою ПФУ проводить квітневу індексацію пенсій.