У нашій країні серйозно підніметься вартість на раніше доступні продукти

Про те, що вплинуло на стрімке зростання цін, в інтерв'ю виданню "РБК-Україна"розповів незалежний експерт, кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

За словами Хмелевського, подорожчання викликане неврожаєм у 2020 році та пандемією коронавірусної інфекції, яка призвела до світової економічної кризи. Вже зараз в ООН припускають, що цього року від голоду страждатимуть понад 270 мільйонів людей. Також, зростання цін на міжнародних ринках посприяло значному відтоку продовольства з нашої країни, і в першу чергу, це стосується олійних і зернових культур. Цілком зрозуміло, що дефіцит призвів до зміни вартості продуктів і на внутрішньому ринку України.

Зокрема, через високу вартість зернових, з яких виготовляють корми піднялася ціна на м'ясо та яйця. Крім цього, зміна цін на паливо, завищені тарифи на електроенергію і газ також відбилися на харчових продуктів, оскільки торішній урожай все ще продовжує зберігатися в холодильних камерах.

Закупівля продуктів. Фото: скріншот YouTube-відео
Закупівля продуктів. Фото: скріншот YouTube-відео

Втім, зазначає експерт, до травня 2021 року, ціни на харчові продукти ненадовго зафіксуються, але деякі категорії продовольства будуть рости й далі. Наприклад, стабілізується вартість м'яса, молока і яєць, а ціна на овочі та фрукти врожаю 2020 року навіть може незначно просісти, через необхідність термінової реалізації. Однак борошно, крупи, цукор і масло, через можливість тривалого зберігання, будуть продовжувати рости до осені 2021 року.

В цілому ж, до кінця цього року, підросте вартість всіх харчових продуктів, в середньому на 100 відсотків: це торкнеться рослинної олії, яєць, цукру, макаронних виробів, круп і борошна, через негативні прогнози про врожай у 2021 році. Дарма, що в уряді вже почали регулювати ціни на соціально важливі продукти, такі заходи не принесуть очікуваних результатів.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що Третя світова війна, можливо, почнеться на території України.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, яка категорія громадян України може не хвилюватися про прострочені кредити.

А до цього "Hyser" розповідав про те, як буде проходити служіння в храмах на православний Великдень.