У Пенсійному фонді пояснили звідки виникає переплата пенсії і як уникнути відрахувань з виплат

Бувають випадки коли пенсіонеру з тієї чи іншої причини виплачується пенсія понад розмір, який визначений законодавством України. При цьому в разі переплати пенсіонер зобов'язаний повернути державі переплачену суму. Відзначається, що найчастіше такі інциденти трапляються з вини самого пенсіонера. Як не допустити переплату і врятувати пенсію від відрахувань, говориться в повідомленні пресслужби ПФУ.

У Пенсійному фонді зазначили, що найчастіше у виникненні переплати пенсії винен сам пенсіонер. Справа в тому, що деякі українці продовжують працювати після виходу на пенсію, але несвоєчасно повідомляють про це в ПФУ. Продовження трудової діяльності безпосередньо впливає на право на доплати, підвищення і надбавки.

Підкреслюється, що громадяни, які продовжують працювати після виходу на пенсію, автоматично перестають отримувати всі передбачені до пенсії надбавки. Також працюючим пенсіонерам не перераховують пенсії. Крім того громадянам, які отримують пенсії за вислугу років припиняють її виплачувати, в разі повернення на роботу в тій же професії за яку нараховуються виплати.

Щоб уникнути відрахувань з пенсії, пенсіонер зобов'язаний протягом 10 днів повідомити до Пенсійного фонду про працевлаштування. При цьому схитрувати не вийти, оскільки ПФУ може дізнатися про працевлаштування пенсіонера і без його повідомлення, за рахунок налагодженого обміну інформацією з іншими державними реєстрами.

"Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і відрахувань по пенсіях пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов'язків і знати, що зайво отримані кошти підлягають поверненню", - говориться в повідомленні ПФУ.