Дефіцит Пенсійного фонду стрімко зростає

Прискорена індексація пенсійних виплат, яку провели 1 березня і звільнення ФОПів від сплати ЄСВ збільшать понадплановий дефіцит Пенсійного фонду, який до кінця цього року може досягти 22,9 мільярда гривень. Про це повідомляє видання "Економічна правда".

У січні-березні 2021 року план надходжень до державного бюджету був перевиконаний, але незважаючи на це ситуація з фінансовим забезпеченням виплати пенсій викликає занепокоєння. Напередодні ПФУ повідомив, що завершив квартал з надплановим дефіцитом розміром в 7,5 мільярда гривень.

Відзначається, що однією з головних причин зростання дефіциту ПФУ - прискорення індексації пенсій. Перерахунок виплат повинен був відбутися з 1 червня, проте його перенесли на початок весни. Згідно з інформацією внаслідок індексації пенсії 7,9 мільйона українців збільшилися в середньому на 11% (308 гривень). Відповідно щомісячні витрати Пенсійного фонду також збільшилися - на 2,3 мільярда гривень. Крім того були й інші підвищення, які стали причиною збільшення позапланових витрат ПФУ. Зокрема, з 1 березня уряд "дотягнув" пенсії до 2200 гривень всім громадянам, які мають необхідний страховий стаж (35 і 30 років для чоловіків і жінок відповідно), якщо їх пенсія нижче цього рівня.

Другою причиною дефіциту ПФУ стали законодавчі зміни, які знизили його надходження. Зокрема, звільнення підприємців від сплати ЄСВ відповідно до Закону. Також з 1 січня набув чинності закон про усунення дискримінації платників ЄСВ, який звільнив ФОПів від сплати ЄСВ за себе за ті місяці, за які роботодавець на основній роботі сплатив за них страховий внесок. Через це ПФУ недорахувався в березні 4 мільярди гривень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українських пенсіонерів попередили про відрахування з пенсій.

Також наш портал інформував, що в уряді придумали нове покарання для українців, які заборгували за комунальні послуги. Тепер боржників можуть залишити без житла.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів опублікував список тих, кому належить карантинна допомога в розмірі 8 тисяч гривень.