Банківські установи списуватимуть заборгованості за комунальні послуги автоматично

Про те, що з березня цього року в нашій країні тестують систему, яка дозволяє списувати борги відразу з банківських рахунків, без особливих складнощів, пише видання "UBR".

Зокрема, спочатку грошові кошти боржника будуть заморожені, а потім і перераховані ініціатору стягнення.
Такі можливості відкрилися для постачальників комунальних послуг після того, як Міністерство юстиції видало наказ "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавче провадження про стягнення аліментів"і тепер автоматичному арешту підлягають не тільки рахунки заборгували за аліменти, а й тих, хто не в змозі оплатити завищені тарифи.

Стягнути кошти можна тільки маючи підтвердження, що не оплачені поточні комунальні платежі, а виникнути така ситуація може в тому випадку, якщо ЖЕК звернеться суд, який і винесе рішення про справляння боргу. Втім, після того, як комунальне підприємство отримає судовий наказ про примусове стягнення грошових коштів, заборгував громадянин цілком може його оскаржити. Якщо цього не зробити, Судова постанова набере законної сили, і комунальне підприємство отримає виконавчий лист, після чого передасть документ державному або приватному виконавцю, а той відкриє виконавче провадження, і внесе інформацію до Єдиного реєстру боржників.

Борги за комунальні послуги. Фото: скріншот YouTube-відео.
Борги за комунальні послуги. Фото: скріншот YouTube-відео.

Після потрапляння боржника в цей реєстр, майно може бути як заарештовано, і перераховані грошові кошти на користь стягувача. Тепер цей процес буде проходити в онлайн-режим. Виконавець зможе скористатися "Автоматизованою системою виконавчого провадження "(АСВП), і створить запит на отримання інформації, при цьому банк може задовольнити заявку протягом години.

Далі виконавцем надсилається вимога про арешт банківського рахунку, і якщо там є якісь кошти, то відбувається списання на користь стягувача. До змін Мін'юсту подібна процедура повернення боргів проходила інакше, і вимагала відчутних.

Поки до АСВП під'єдналося тільки 7 банків, включаючи "ПриватБанк" і "Monobank", але ще 44 тестують можливості, а 11 налаштовують систему для переходу в тестовий режим. І тепер питання часу, коли до АСВП приєднаються всі українські банки.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що під час православного Великодня та інших свят в Україні почне діяти особливий режим карантину.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що ФОП можуть отримати обіцяні карантинні компенсації, просто подавши запит у додатку "Дія".

А до цього ми розповідали про те, що вже цієї осені українським пенсіонерам не будуть доставляти гроші за місцем проживання.