Ніхто не заперечуватиме, що всім відомі корисні властивості такої рослини як шипшина. Ще б пак, взимку саме ці ягоди допомагають підтримувати імунітет і протистояти низці хвороб. Офіційна медицина також визнає користь шипшини, завдяки його багатому складу, здатності знищувати бактерії, нормалізувати роботу шлунка та заспокоювати кровотечі. У дикій природі цих ягід багато, тому не полінуйтеся їх зібрати і засушити.

Для збору шипшини потрібно брати рослину, що росте подалі від дороги. Через те, що кущ шипшини дуже колючий, для збору рекомендується одягати щось із довгими рукавами та товсті рукавички.

Збирати шипшину потрібно виключно в суху погоду, щоб листя та плоди були повністю сухими. Вся справа в тому, що плоди, що відволожилися, висушити дуже проблематично, тому що вони мають властивість вбирати дощову воду.

Збирати врожай можна з приходом осені до кінця жовтня (або до середини листопада, якщо місяць теплий). Ягоди рекомендується зривати разом із залишками чашечки та з плодоніжками.

При цьому важливо знати, що збирати потрібно недозрілі ягоди, адже червоні дозрілі плоди непридатні для сушіння - вони занадто м'які.

Якщо придавити пальцями ідеальну для збирання ягоду, можна відчути пружність. А на вигляд їхня шкірка - ідеально глянсова або матова. Також звертайте увагу на чашолистки, якщо вони злегка зіпсуються, ягоди придатні для збору.

Як правильно сушити шипшину в домашніх умовах

Якщо надворі не спекотно, то плоди можуть сохнути кілька тижнів. Якщо робити це на горищі, то він повинен бути добре провітрюваним. Його необхідно застелити папером чи тонкою тканиною, газетою. Далі потрібно розсипати шипшину і чекати, поки вона дійде до кондиції.

Як сушити шипшину на вулиці: інструкція

  1. Виберіть місце, де є тінь. Насипте шипшину в будь-яку дрібну тару з бортиками, так щоб не висипалися при перенесенні.
  2. На відкритому повітрі протягом дня його необхідно періодично перемішувати. Процес відбувається набагато швидше, коли ягода насипана одним шаром.
  3. Після того, як шипшина підсохне, її слід покласти в паперові пакети.

Сушіння ягід шипшини в духовці

Для сушіння шипшини в духовці знадобиться деко. Розподіляємо на ньому всі очищені та помиті ягоди рівномірно, завантажуємо в духову шафу та включимо термостат на температуру близько +40°C. За кілька хвилин потрібно додати спеку до +70°С.

важливо!

  • Дверцята духовки повинні бути трохи прочиненими, інакше ягоди не висушаться, а запікаться.
  • Не забувайте час від часу перевіряти, як йдеться, трохи помішуйте, щоб нічого не пригоріло.

Взагалі, на весь процес сушіння ягід дикої троянди в духовці йде 8-10 годин.

Після закінчення сушіння потрібно дістати лист з ягодами і дати їм охолонути. Після остигання поміщаємо в картонні коробки, закриваємо та залишаємо на пару діб. За цей час ягоди пристосовуються до нового формату існування. Потім можна запакувати їх у вибрану постійну тару.

Як заварювати шипшину - рецепт чаю

Чай із ягід корисний при простудних захворюваннях, запаленні нирок, хворобах шлунка, нирок та печінки. Здоровим людям його можна пити для профілактики захворювань та підвищення імунітету, а також поліпшення якості крові.

Чай із шипшини в термосі готують так: промивають ягоди та викладають трохи ягід на дно. Якщо заварюєте цілі ягоди, їх треба розрізати. Потім заливають термос окропом. Наполягають напій щонайменше 4 години, а краще 8 годин.

У каструлі чай із шипшини варять під кришкою на маленькому вогні 30 хвилин, якщо ягоди цілі, та 15 хвилин для нарізаних ягід. На 1 л води знадобиться 4 столові ложки ягід. Після варіння наполягають чай ще 30 хвилин.

Читайте також:

Ви весь час робили це неправильно: названі помилки при зберіганні цибулі, через які вона псується

Скільки можна зберігати оселедець під шубою, щоб не стало погано. Названо термін зберігання

У Кремлі оригінально вирішили проблему з водою у Криму: мешканців напуватимуть із озера для зберігання відходів