В Україні планують збільшити мінімальну заробітну плату до 8000 гривень у 2024 році із передбачуваним збільшенням середньої зарплати на 20,6%, яка досягне 21 850 гривень. Проте експерти вважають ці оцінки уряду потенційно надто оптимістичними.

Про це пише «obozrevatel»

Важливо зауважити, що підвищення мінімальної заробітної плати може бути недостатнім для протидії інфляції та виконання рекомендацій міжнародних організацій та Європейського Союзу (ЄС).

"Таке зростання зарплат, можливо, занадто оптимістичний прогноз", - коментує макроекономічний прогноз зростання середньої зарплати Наталія Слинько, операційний директор компанії GRC.

Запропоноване підвищення заробітної плати можна розглядати як оптимістичний прогноз, і експерти попереджають, що економічні та ринкові умови нестабільні, особливо в контексті повномасштабної війни. Обставини можуть швидко змінюватися, як на кращий, так і на гірший бік.

Очікується, що у 2024 році попитом користуватимуться фахівці в галузі медицини та психологічної допомоги. Також затребувані будівельники та українці з інженерними спеціальностями. Фахівці з продажу, що особливо володіють мовами (англійською, турецькою та німецькою), цінуватимуться роботодавцями.

Деякі компанії розглядають можливість розширення свого бізнесу за рахунок виходу на ринки Туреччини та ЄС. Це може призвести до відкриття офісів в інших країнах і збільшення попиту на фахівців з продажу іноземних мов.

Міжнародна організація праці (МОП) рекомендує, щоб мінімальна заробітна плата становила близько 50% середньої заробітної плати. При розрахунковій середній зарплаті 21 850 гривень, згідно з рекомендацією МОП, мінімальна заробітна плата має становити 10 925 гривень. ЄС рекомендує встановити мінімальну заробітну плату на рівні 60% від середньої зарплати, що становитиме 13 110 гривень. Прогнозована мінімальна заробітна плата в Україні все ще значно нижча.

Різниця у заробітній платі із сусідніми країнами ЄС, такими як Угорщина та Румунія, може вплинути на рішення українських біженців, які знайшли роботу в ЄС. Це може вплинути на їхній вибір: повернутися до України чи залишитися за кордоном для більш високооплачуваної роботи.

Уряду необхідно розробити політику, пов'язану із зайнятістю, зростанням заробітної плати та адаптацією ринку праці для вирішення проблем, викликаних війною, що триває, і потенційною нестачею робочої сили в післявоєнний період.

Різке підвищення мінімальної заробітної плати часто є ефективним способом скорочення тіньової економічної активності, оскільки підприємства заохочуються до виплати заробітної плати на законних підставах.

Хоча ситуація із заробітною платою та умови на ринку праці складні та залежать від різних факторів, усунення відмінностей у заробітній платі та підтримка економічного зростання залишаються важливими цілями трудової політики України. Конфлікт, що триває, і ситуація, що розвивається, ймовірно, продовжуватимуть формувати цю політику в найближчі роки.

Читайте також:

Микола Томенко назвав задачу Міндовкілля: "Міністерство безглуздих і непотрібних справ та корупції"

Тримайтеся від них подалі: названі автомобілі з самими ненадійними моторами

Не викидайте гроші на вітер: які дрова найкраще купувати, щоб у будинку довго трималося тепло