Незвичайне червоне свічення, що нагадує стовпи світла, яке спостерігається в небі над Харківською областю в ніч проти 25 вересня 2023 року, ймовірно, пов'язане з виникненням геомагнітної бурі. Це було викликано корональним викидом маси Сонця, що стався 20 вересня.

Про це пише «apostrophe»

CME – це потужний сплеск сонячного вітру та магнітних полів із сонячної корони. Він містить заряджені частинки, головним чином електрони та протони, які викидаються в космос.

CME генерує сонячний вітер, який є потік заряджених частинок, особливо електронів і протонів, що походить від Сонця.

Скрин публікації про незвичайне сяйво в Україні
Скрин публікації про незвичайне сяйво в Україні

Взаємодія між зарядженими частинками Сонця та магнітним полем Землі може призвести до створення полярних сяйв. Це прояви природного світла, які з'являються на небі Землі, переважно поблизу полярних регіонів. Вони можуть набувати різної форми: дуги, смуги, стрічки та плями.

Скрин публікації про незвичайне сяйво в Україні
Скрин публікації про незвичайне сяйво в Україні

В даному випадку геомагнітна буря, викликана КВМ, призвела до появи червоного світіння, яке спостерігається в Харківській області. Заряджені частки від Сонця потрапили в атмосферу Землі та під дією магнітного поля Землі були спрямовані до магнітних полюсів. Коли ці частинки стикалися з молекулами або атомами атмосферних газів, вони порушувалися і випромінювали видиме світло, що призводило до червоного сяйва.

"Фото було зроблено у Богодухівському районі Харківщини, у селищі міського типу Коломак, географічні координати – 49,8° північної широти. Час фіксування явища – 25 вересня 2023 03:15 за Києвом", - йдеться у повідомленні.

Скрин публікації про незвичайне сяйво в Україні
Скрин публікації про незвичайне сяйво в Україні

Геомагнітні бурі та наступні полярні сяйва - це природні явища, що виникають в результаті сонячної активності та взаємодії з магнітним полем Землі. Вони можуть призвести до вражаючих і незвичайних світлових шоу в нічному небі, часто видно в полярних регіонах, але іноді поширюються і на нижчі широти під час особливо сильних геомагнітних бур.

Читайте також:

Це дуже важливий момент: чи потрібно прибирати опале листя на дачі і чим ви ризикуєте

Вами будуть захоплюватися: що потрібно зробити, щоб літня засмага протрималася всю осінь та зиму

Росія залишилася без Чорноморського флоту: Путін тепер назавжди увійде до історії. Що відомо