Жовтень цього року прогнозується атиповим за температурою, бувши теплішим за звичайну для цієї пори року. Дані Укргідрометцентру вказують на середню місячну температуру в діапазоні від 7 до 13 градусів тепла, що на 1-1,5 градуса вище за норму.

Докладніше про те, якою буде погода в жовтні, інформує Апостроф.

У Карпатах очікується трохи прохолодніше – близько 4-5 градусів, а на півдні України – близько 14-15 градусів. Щодо опадів очікується, що вони будуть близькими до норми, становлячи від 25 до 60 мм, з деякими ділянками у Карпатах до 77-101 мм.

Перша декада жовтня збереже відносно теплу погоду з температурою вище за норму. Однак, кількість опадів буде мінімальною через домінування високого атмосферного тиску. У другій декаді місяця очікується зниження температури через вплив арктичного антициклону, особливо у східних та північних областях, де можливі заморозки.

Після 18-20 жовтня очікується поступове підвищення температури повітря та зниження атмосферного тиску, що спричинить настання бабиного літа. У цей період можливі дощі та збільшення хмарності, і в результаті кількість опадів має бути близькою до середньомісячної норми для жовтня. У високогірних районах Карпат також можливе випадання першого снігу.

Читайте також:

Українців попередили: отруїтися можна навіть їстівними грибами. Що потрібно знати

Небезпечний сезон: українка пішла до лісу збирати гриби та настала на міну

Киянам розповіли про найгрибніші місця: де можна зібрати білі, підберезники та маслюки