Стало відомо, що НБУ переходить на керований гнучкий обмінний курс.

Новий курсовий режим має посилити стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх найкращій адаптації до зміни внутрішніх та зовнішніх умов та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу.

Також керована гнучкість офіційного курсу стане важливою передумовою повернення до інфляційного таргетування в майбутньому.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

До такого рішення Національний банк прийшов на тлі сталого прогресу у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП.

Варто зазначити, що гнучкість курсу, що керується, відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24.02.2022.

Так, з 3 жовтня банки, які раніше могли купувати та продавати валюту за заявками клієнтів лише в межах офіційного курсу НБУ +/- 1%, тепер зможуть самостійно встановлювати його без обмежень.

Про це під час брифінгу заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій, зазначивши, що відповідну норму закріплено постановою правління НБУ № 121 від 2 жовтня про перехід у режим керованої гнучкості обмінного курсу, якою внесено зміни до "воєнної" постанови правління НБУ № 18 від 24 лютого 2022 року.

"Ви правильно прочитали наші зміни до №18: тобто немає зараз прив'язки плюс +1%", - заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Зазначимо, що незважаючи на фактичну відміну фіксованого курсу долара в Україні з 3 жовтня, НБУ поки не змінив офіційну вартість американської валюти – станом на 09:43 вона все ще становила 36,56 грн.

Разом з тим НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку і залишатиметься ключовим гравцем на ньому.

"Довєнний режим зараз не підходить, адже на ринку є структурний дефіцит валюти, який би при плаванні курсу призводив до постійного ослаблення гривні. При гнучкості керованої НБУ буде компенсувати цю структурну різницю між попитом і пропозицією валюти", - пояснюють у Нацбанку.

Завдяки таким маніпуляціям від НБУ курс долара тепер зможе змінюватися в обидві сторони: зростати і знижуватися.

Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного ослаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Читайте також:

Путіна здали: у Росії випадково розсекретили адреси секретної кремлівської служби та розвідки

Витрата палива можна знизити майже на 40%: прості поради, про які багато хто не знав

Дуже навіть непогана надбавка: хтось із пенсіонерів у жовтні отримає на 2 тисячі гривень більше

Гроші просто на землі: для чого українці збирають каштани у парках і скільки за них платять