Після значного зростання цін на цибулю минулого року український ринок поступово стабілізувався. Проте ситуація, як і раніше, викликає занепокоєння у багатьох українців.

Про це пише «УНІАН»

Що призвело до високих цін на цибулю минулого року.

Минулого року ціни на цибулю в Україні злетіли до більш ніж 40 гривень за кілограм, в основному через перебої з поставками, викликаними конфліктом у південних регіонах.

До 2022 року третина постачання цибулі в Україну надходила з південних регіонів, які стали недоступними після їхньої окупації. Це порушило ланцюжок поставок і призвело до зростання цін.

Імпортна цибуля також подорожчала через складну логістику.

Вплив на домогосподарства.

Раптове зростання цін на цибулю позначилося на сімейних бюджетах і змусило багатьох українців скоротити споживання цибулі.

Поточна ситуація.

Щоб вирішити проблему дефіциту як домашні господарства, так і комерційні виробники цибулі збільшили свої зусилля з вирощування цибулі. Це призвело до того, що на ринку з'явилася достатня кількість цибулі і ціни повернулися до норми.

Високий попит та накопичення запасів.

Українські домогосподарства зараз користуються періодом стабільних цін, аби запастися цибулею на зиму.

"Зараз попит на ріпчасту цибулю стабільно високий, що характерно для осіннього періоду. Найбільший попит зазвичай спостерігається протягом серпня і вересня. Це пов'язано зі створенням запасів покупцями для споживання в зимовий період", - розповідають у мережі супермаркетів АТБ.

У роздрібних мережах спостерігається стабільно високий попит на зелену цибулю, особливо у серпні та вересні, оскільки споживачі створюють запаси на зиму.

"Серпневий рівень попиту найвищий за весь період війни. Це пов'язано з ціновим фактором, адже минулого року ціна на цибулю була набагато вищою", - зазначила директор департаменту мережі овочів та фруктів Катерина Нічаєва.

Вітчизняне виробництво.

Внутрішнє виробництво цибулі в Україні розширилося по всій країні, що зменшило потребу в імпорті.

"Пропозиція колосальна, імпорт відсутня повністю. Таке постачання включається, коли ціна досягає критично високої межі", – каже радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Іван Стефанишин.

Поточна ціна та прогноз.

Середня ціна кілограма цибулі в Україні нині становить близько 11 гривень, що становить приблизно половину торішньої ціни.

Аналітики зазначають, що ціни на цибулю цього року є одні з найнижчих за останні п'ять років.

"Відсутність матеріально-технічної бази змушує викидати на ринок урожай за низькою ціною. А вже в осінньо-зимовий період вступлять на ринок підприємства, що мають комерційні посіви та холодильники для зберігання. Поки що є погода - ціни низькі", - кажуть фахівці.

Прогнози цін.

Українські експерти очікують на невелике сезонне підвищення цін на цибулю, але не очікують повторення значного зростання цін, що спостерігалося минулого року.

Вплив різних факторів, включаючи коливання цін на паливо, відіграватиме роль у визначенні остаточних цін.

"Ціни на цибулю не змінюватимуться так, як минулого року. Безперечно, буде подорожчання, бо витрати на зберігання хтось змушений оплачувати. Але це не буде втричі, як було минулого року", – прогнозує економічний експерт Олег Пензін.

Хоча поточний ринок цибулі здається стабільним, багато українців готують свої запаси цибулі до зими, щоб уникнути потенційного стрибка цін у найближчі місяці.

Читайте також:

Його знала вся Україна: не стало відомого народного артиста Андрія Вереса

Починається сезон "перевзуття": як правильно зберігати шини, щоб не викинути їх у наступному сезоні

Тарілку розмітять за лічені хвилини: рецепт крабових паличок у клярі