Досвідчені квітникарі знають, що квіти, посіяні восени, виростають міцніше і сильніше за ті, що висаджують весною з розсади. Та й бутони вони випускають щонайменше на 2 тижні раніше.

Осінь відмінно підходить для того, щоб ділити і розсаджувати кореневища півонії, дельфініумів, люпинів, дицентрів, альпійської айстри.

Є також ціла низка холодостійких культур, які можна висівати під зиму насінням.

Так, з однорічних квітів можна посадити на зиму космею (космос), календулу, хризантему, левову пащу, іберис, волошка, алісум, астру, мак, ешольцію. До багаторічників відносяться примула, маргаритка, деревій, незабудка, гайлардія, ромашка, дельфініум, люпин, дзвіночок, гвоздика, рудбекія, флокс, лаванда.
Тюльпан. Цибулини тюльпанів чудово зимують у ґрунті, тому досвідчені садівники воліють садити їх саме восени. До того ж до кінця дачного сезону вибір тюльпанів у садових центрах, як правило, набагато багатший, ніж навесні.
  • Коли садити: кінець вересня – кінець жовтня.
  • Де садити: сонячне або трохи притінене місце.

Глибину посадки тюльпанів розрахувати просто: вона повинна бути втричі більша за висоту самої цибулини. Можна розміщувати їх в окремих лунках по одній або траншеях по кілька штук на відстані не менше 5 см один від одного. Перед посадкою можна трохи припудрити ямки сухою деревною золою.

Гіацинт. Ці квіти - яскрава прикраса саду напровесні. Найчастіше він зацвітає навіть раніше тюльпанів, а у догляді такий самий невибагливий.

  • Коли садити: кінець вересня – кінець жовтня.
  • Де садити: добре освітлене місце, можливе легке притінення.

Гіацинти садять по одному з відривом щонайменше 20 див друг від друга. Цибулини потрібно попередньо очистити від сухої оболонки.

Глибина лунки повинна бути втричі більша за розмір цибулини. На дно ямки можна насипати 1 см річкового піску, який відводитиме зайву вологу і не дасть гіацинту згнити. Покладіть цибулину корінням донизу, акуратно вдавіть її в землю і засипте грунтом. Поставте на клумбі табличку, яка нагадуватиме про те, що тут ви посадили гіацинти.

Примула . Насіння примули для проростання необхідна стратифікація - перебування в холоді протягом декількох місяців. Звичайно, можна обдурити природу та потримати їх у холодильнику. Але куди простіше восени посіяти примулу прямо ґрунт і побачити рослини вже напровесні. До речі, зацвітає вона однією з перших, коли навколо ще до ладу нічого і не росте.

  • Коли садити: кінець жовтня – листопад.
  • Де садити: місце у півтіні.

Розрівняйте ґрунт на клумбі та розподіліть по поверхні насіння — можна робити це хаотично або намагатися дотримуватись певних ліній. Зверху присипте посіви тонким шаром ґрунту - 5-10 мм. Коли побачите сходи навесні, проредіть їх. Видаліть слабкі паростки, залишаючи відстань між сильними екземплярами 15–20 см.

Як правильно садити квіти під зиму
За зиму ґрунтовий шар ущільнюється. Щоб насіння змогло навесні пробитися на поверхню, його рекомендується сіяти на меншу глибину в порівнянні з посівом навесні. Саме тому посіяне під зиму насіння бажано присипати невеликим шаром перегною, торфу або суміші з торфу, піску та перегною.

Читайте також:

Енергетика у вашому будинку буде завжди поганою: названо 8 звичок, що притягають біди

Приносить удачу, береже від бід: чому треба тримати квіти лаванди у будинку

Терміново це викидайте: названі предмети, які притягують лихо до вашої оселі