Існує думка, що незалежно від погодних умов троянди потрібно обов'язково вкривати на зиму. При цьому багато хто забуває, що виживання троянд залежить від сорту, а саме, від його морозостійкості.

Так стало відомо, що деякі видові троянди (за винятком китайських, бурбонських, чайних) навіть у найсильніші морози вкривати не потрібно. Цвітуть вони зазвичай раз на сезон, рано завершують зростання, і їхня деревина до осені встигає повністю визріти. А ось сучасні троянди, що квітнуть з початку літа і до глибокої осені, звичайно, потребують укриття.

Крім того, не можна вкривати троянди з листям, оскільки зелене листя продовжуватиме випаровувати воду. Висока вологість викликає загнивання спочатку самого листя, а потім і пагонів.

Найнадійнішим способом укриття троянд вважається повітряно-сухий. Полягає він у тому, що пагони пригинаються до землі і фіксуються за допомогою підручних матеріалів, наприклад, дроту, а зверху троянди накриваються плівкою, ящиками, руберойдом і т.д., головне, щоб між укриттям та землею утворився прошарок повітря.

Саме шар повітря захищає троянди від переохолодження. Але все ж таки найнадійніший утеплювач - сніг. Навіть за 25 - 30°С морози під шаром снігу в 50 - 70 сантиметрів температура не падає нижче -4 - 5°С.

При необхідності згори конструкцію можна утеплити ще, продублювавши шар плівки або спанбонда. У основи стебло так само потрібно добре засипати ґрунтом. Взимку нападає сніг, і конструкція буде додатково утеплена.

важливо!

  • Необхідно стежити, щоб при такому способі укриття троянд квітка не спріла, тому потрібно залишати невеликі отвори з боків, щоб був доступ повітря, і не накопичувався конденсат. Ще б пак, застигла троянда може замерзнути, і потім загине.

Зазначимо, що для укриття можна використовувати гілки лапника, обрізані лози винограду, пагони малини, що обрізають, і навіть власні пагони троянд після їх обрізки. Для цього вся рослинність розкладається по обрізаних кущах троянд, а зверху робиться утеплення у вигляді куреня із спанбонду.

Заздалегідь, поки ще м'яка земля, над трояндами встановлюються дуги або будь-яка інша основа для розташування укривного матеріалу. Розташовувати дуги краще хрест-навхрест, 3-4 штуки на один кущ. Такий каркас попереджатиме можливість розламу та прогину під сніговою кучугурою взимку.

На встановлений каркас із дуг накидається покривний матеріал і фіксується як на самих дугах, так і до землі. Залишається тільки дочекатися снігу, і можна присипати трояндочку, наголошуючи на прикореневій зоні.

Якщо троянд трохи або вони розташовані один від одного на достатній відстані, можна просто накривати старими мішками з-під цукру. Троянди так дуже добре зимують, адже від холоду їх захищає не сам матеріал, а повітряний прошарок, що утворюється між укриттям та трояндами. До того ж узимку вся ця конструкція вкриється снігом, немов теплою ковдрою.

Найпростіший спосіб укриття троянд – це засипання кущів землею на 40-45 сантиметрів. Грунт повинен бути сухим. Так само потрібно зробити підгортання біля коріння. Зверху на грунт можна накидати опале листя, воно буде надалі своєрідним прошарком між снігом і грунтом, що утеплить рослини ще сильніше. Можна використовувати для укриття спанбонд або якийсь інший матеріал.

Навесні утеплення забирається, але важливо враховувати прогноз погоди, адже можуть бути заморозки.

Читайте також:

Ваша клумба вас здивує яскравими фарбами: які квіти треба посадити під зиму, щоб навесні вони вже зацвіли

Гладіолуси виростуть кривими і короткими: які помилки ви припускаєте при зберіганні цибулин цих квітів

Не занапастить улюблені квіти: як правильно зберігати гладіолуси та жоржини, коли наступають холоди