Родичі – це невід'ємна частина кожної людини. І, з одного боку, класно, коли за обіднім столом збирається велика родина, але з іншого боку, саме ця велика родина часто буває предметом для сварок та розбіжностей. Ще б пак, у кожної людини свій характер, погляди на життя та прагнення. І навіть близькі родичі, такі як брати та сестри, не можуть бути абсолютно однаковими.

Не даремно кажуть, що з родичами та близькими друзями краще не вступати у ділові чи фінансові справи. Вся справа в тому, що дуже часто спільні справи призводять до ускладнень, конфліктів та натягнутих відносин, що ставить під загрозу дорогі серцю узи.

А в Туреччині, наприклад, навіть є таке прислів'я: "З невігласом їж і пий, але не розмовляй. З родичами їж і пий, але не торгуй. Із кульгавим ішаком не лізь у караван!"

Психологи кажуть, що лише за відсутності спільних кар'єрних та фінансових питань можна зберегти із родичами теплі, приємні стосунки.

Таким чином, не потрібно брати родичів на роботу і допомагати їм з працевлаштуванням. Ще б пак, дуже складно оцінювати компетенцію родича на робочому місці. А ще складно вказувати на помилки та неточності родичу. Саме через це навіть найкращі стосунки починають тріщати по швах. До того ж родич може розповісти твоїм підлеглим дитячу помилку чи казус. У такому разі людина в одну мить може втратити авторитет в очах своїх підлеглих та колег. А, як відомо, авторитет заробляється все життя, а губиться за одну мить.

Ще одна педантична тема в родинному колі – це гроші. Ще б пак, гроші складно обговорювати навіть із малознайомими партнерами, а у відносинах з близькими і зовсім виникає надто багато емоцій.

Найчастіше, той хто бере в борг думає: "Він же свій, простить і зрозуміє навіть якщо віддам пізніше або зовсім не поверну. Ось іншого разу знадобиться йому допомога - я допоможу". А той, хто позичає і ніяк не може дочекатися повернення коштів, розмірковує: "Як-то незручно у родича просити повернути гроші, все-таки не чужі люди". Поступово перший, звикає до фінансової безвідповідальності, а в останнього залишається неприємний "осад" у душі, виникає образа. Так псуються стосунки, родинні зв'язки руйнуються, а судові справи множаться.

Саме тому психологи рекомендують не давати родичам грошей у борг, особливо великі суми. І тоді ваші стосунки краще збережуться, без образ та взаємних претензій.

Як правильно вибудовувати відносини з родичами у сфері фінансів

Не ведіться на фрази: "Ах, ось ти, значить, який! Родич називається!" Вами маніпулюють через образу, ви відчуваєте провину, а це тяжке почуття. Знайте цей механізм і не дозволяйте так поводитися з вами.

Ви маєте право проговорити, які фінансові питання ви готові обговорювати у родинному колі, а які ні. Не хочете відповідати, скільки отримуєте, відповідайте: "Я не торкаюся цього питання", звертаючись до співрозмовника з повагою.

Будьте морально готові попрощатися з грошима, які ви позичаєте близьким. Найчастіше відбувається саме так.

Читайте також:

Навлечіть в будинок біди та невдачі: у яких місцях не можна залишати віник

Не повторюйте цю серйозну помилку: чому не можна сідати за кермо в кедах чи кросівках

Можна залишитися без грошей і успіху: чому не можна залишати ложку в чашці

Краще про це забути: які продукти не можна вживати тим, кому вже за 60 років