Кажуть, блакитний колір - чистий, символізує вірність та віру, довіру та очікування, нескінченність та далечінь. Не дивно, що квіткарі так люблять блакитні, сині та фіолетові гладіолуси. Ось тільки за ними, як виявилося, потрібний особливий догляд.

Так, блакитні та сині сорти гладіолусів – результат кропіткої селекційної роботи фахівців та справжня прикраса будь-якого саду. Серед них є квіти і з досить блідим, розбіленим забарвленням, і яскравіші варіанти з фіолетовим або ліловим відливом. При цьому насичено-сині відтінки трапляються досить рідко і зберігають ознаки батьківської рослини лише при розмноженні дітками.

При посадці незвичайних блакитних і синіх гладіолусів рекомендується вибирати вже акліматизовані в Україні сорти. Вважається, що навіть найкрасивіші північноамериканські гібриди в незвичних умовах можуть втратити свою декоративність і не дати повноцінного цвітіння.

Найкраще місце для їх посадки – сонячна ділянка. Гладіолусам потрібен тривалий світловий день, інакше вони пізніше почнуть утворювати бутони, а в тіні цвітіння можна і зовсім не дочекатися.

Якщо ж комусь пощастило стати володарем гладіолусів незвичайного забарвлення, то варто знати особливості збереження цибулин взимку, щоб квіти радували своїх господарів кілька років.

Так, насамперед восени квіткарі повинні викопати цибулини ранніх сортів, проте особливу увагу потрібно приділити і гладіолусам фіолетового, чорного, блакитного та синього забарвлення. Це пов'язано з тим, що ці сорти сильно схильні до впливу грибкових хвороб.

Якщо плануєте зберегти рідкісний сорт рослини, то не потрібно зрізати її квітку. Він обов'язково повинен засохнути природним чином.

Гладіолуси, які були вирощені з дітей, рекомендується викопувати в останню чергу. Це з тим, що вони визрівають протягом 1,5 місяці.

Читайте також:

У наступному сезоні вони виростуть під два метри: як правильно зберігати цибулини гладіолусів і чим їх помити

Гладіолуси виростуть кривими і короткими: які помилки ви припускаєте при зберіганні цибулин цих квітів

Обов'язково це запам'ятайте: у чому потрібно зберігати гладіолуси, щоб їх не загробити

Ви просто втратите улюблені кольори: чим у жодному разі не можна утеплювати троянди на зиму