У вересні 2023 року в Україні подорожчали майже всі молочні продукти, порівняно з періодом минулого року. Подорожчання не торкнулося лише питного йогурту. Ось тільки це, як заявили експерти, далеко не останнє подорожчання.
Так, експерти заявили, що ймовірними причинами подорожчання у вересні майже всіх молочних продуктів, які входять до споживчого кошика українців, у порівнянні з минулим роком є ​​зростання витрат переробних підприємств на електроенергію, паливо та логістику, зростання закупівельних цін на сировину внаслідок скорочення її виробництва. через сильну спеку в липні-серпні і скорочення поголів'я корів після повномасштабного вторгнення РФ.
І хоч на початку жовтня темпи зростання цін на молочку трохи пригальмували, проте аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі заявив, що подальше зростання цін на молочні продукти очікується вже наприкінці жовтня через брак молока-сировини на внутрішньому ринку та підвищення закупівельних цін.
І справді, зараз темпи зростання цін на молочку трохи пригальмували. Але це сталося не тому, що виникли об'єктивні причини для стабілізації цін на молочні продукти. На жаль немає. Просто через надвисокі ціни ряди споживачів молочної продукції і так сильно порідшали.

Тому виробники побоюються, що подальше стрімке зростання ціни відлякає останніх споживачів. Тож вони, поки що можуть, стримують ціни. Але резерв уже вичерпано. Далі – збитковість, а собі на збиток бізнес не працюватиме. Тому вже, очевидно, наприкінці жовтня відкладене подорожчання молочки вибухне новими карколомними цінами.

На цей раз головною причиною зростання цін на молочку буде скорочення пропозиції сировини на ринку, до якої привели як сезонний фактор, так і подальше скорочення молочного поголів'я в нашій країні.

Читайте також:

Серйозний удар по росіянам: у Латвії заборонили російську мову у громадських місцях

Перерахунок пенсій та бальна система: до чого готуватися за кілька місяців

Це справжній король бездоріжжя: як виглядає всюдихід для села, зроблений із ВАЗівської "копійки"