Ніхто не заперечуватиме, що чищення волоського горіха — заняття непросте. Хтось мучить стулки горішка ножем чи намагається не зачепити пальці ударами молотка. А деякі й зовсім розколюють шкаралупу, вкладаючи плоди у дверні стулки — навіть не замислюючись, у яку копійчину може влетіти бажання поїсти горіхів, якщо з дверима щось трапиться. Як виявилося, розколоти волоський горіх в домашніх умовах дуже просто.

Найшвидше можна позбавити ядра волоського горіха від шкаралупи, скориставшись щипцями під назвою горіхокол. Його просто затискають у зубцях пристрою та натискають акуратно на ручку, щоб не пошкодити ядерця. Принцип дії приладу схожий на принцип дії часнодавилки. Ось тільки не в кожному будинку знайдеться цей пристрій.

Як чистити волоські горіхи на пляшці

Для чищення горіхів у такий спосіб підійде порожня пляшка з-під шампанського чи пива. Ось тільки спосіб вимагатиме підвищеної уваги та обережності від людини.

Поставте пляшку горлечком на тверду поверхню і постарайтеся трохи зафіксувати (можна злегка затиснути ногами, щоб вона не впала). Помістіть горіх вістрям вгору на віночок шийки пляшки. Притримуючи горіх рукою, використовуйте підручний інструмент (наприклад, молоток) другою рукою. Нанесіть акуратний удар по вістря горіха, тим самим він розколеться по швах стулок.

Увага! Дійте надзвичайно акуратно, не зачіпаючи саму пляшку, адже від сильного удару вона може розколотися, поранивши вас уламками.

Ще один спосіб дозволить начистити гору горіхів лише за кілька хвилин. Для цього необхідно розм'якшити шкаралупу волоського горіха за допомогою окропу.

Хазяйки, що випробували лайфхак, підтверджують: завдяки окропу шкаралупа відходить від ядра волоського горіха з мінімальними зусиллями.

  • добре промийте шкаралупу волоських горіхів;
  • закип'ятіть воду у будь-якій зручній каструлі;
  • покладіть у окріп волоські горіхи - і залиште на вогні приблизно на 3 хвилини;
  • викладіть горіхи в друшляк, щоб із них стекли залишки води;
  • коли горіхи охолонуть, їх можна почистити. І здивуватися, як тепер це легко зробити!

Спосіб №3

"Знешкодити" шкаралупу можна спеціальним розсолом, приготованим із 2 ст. л кам'яної солі та літра води. Горіхи поміщають у нього на тридцять-сорок хвилин. Після просушки плодів на тканині розкривають шкаралупу звичайним ножем.

Перевага: дієвість.

Недоліки: довга підготовка до «колки»; необхідність приготування розчину; використання додаткових інструментів; висока ймовірність отримання травми.

Читайте також:

Не будуть гірчити і псуватись: як і де правильно зберігати волоські горіхи

Не викидайте горіхову шкаралупу: ось чим вона корисна для дачі чи городу

Як швидко відкрити волоські горіхи, навіть якщо вони дуже погано чистяться. Проста хитрість