Сьогодні, 14 жовтня (27 жовтня за юліанським календарем) у православному календарі день пам'яті преподобної Параскеви Сербської. За всіх часів свята шанувалася як хранителька сімейного вогнища.

Свято 14 жовтня за старим стилем – велике свято Покрова Пресвятої Богородиці, або Покрова.

Параскева Сербська – християнська свята, яка жила у XI столітті. Вона народилася у селищі Єпіват у Сербії у болгарській родині християн. Після смерті батьків, роздавши майно, разом із братом Євфимієм Параскєва прийняла чернецтво. Вона відвідала Єрусалим і оселилася в пустелі, де провела багато років у молитві та пості. Перед смертю вона повернулася до свого рідного села і померла там. Її мощі збереглися нетлінними, тому їх перенесли до митрополитого собору в Яссах.

Після смерті в храмах, де знаходилися мощі Преподобної Параскеви, відбувалися чудеса і зцілення. Сьогодні у Белграді збереглося чудотворне джерело, де щороку збираються тисячі паломників, аби вшанувати пам'ять Параскеви.

Святу Параскеву, яка все життя провела у поневіряннях, вважають покровителькою жінок. Тому 14 жовтня жінки звертаються до Параскеви з молитвами і просять її про сімейне благополуччя та жіноче щастя, а саме про вдале заміжжя, хорошого майбутнього чоловіка, про душевну рівновагу.

Крім того, Параскеві моляться про зцілення ран, хвороб та захист від пристрастей.

У минулі часи в цей день було спекотно. Ляльку з довгим розпущеним волоссям жінки робили хранителькою невеликих предметів, якими вони користувалися в рукоділлі – наперстки, голки, веретено, мережива тощо. Їх вішали на руки і примовляли: ”Оберіги, матінко Параскєва, від пристріту.”

У день Параскеви Сербській дівчатам не можна мити голову, купати дітей. Разом з тим, якщо дитина хворіє, необхідно в день Сербської Параскеви привести її до джерела і змити водою всі недуги.

А ось вагітним жінкам заборонялося розчісувати волосся – вірили, що це погана прикмета.

Що ще не можна робити 14 жовтня:

  • готувати, прати, шити, вишивати, гладити, робити прибирання - до неприємностей;
  • турбувати землю - копати, садити і т.д.;
  • голосно сміятися і веселитися – на нещастя;
  • вирушати в далеку дорогу - можуть чекати невдачі.

Заборони на роботу стосуються особливо жінок – цей день треба присвятити молитвам святої та самої себе, а всі жіночі турботи слід відкласти на потім.

Добре цього дня допомогти жебракам, поділитися їжею, дати речі, нагодувати безпритульних тварин. Також усіх, хто переступав поріг будинку, слід погодувати. 14 жовтня потрібно приготувати пшеничну кашу з олією – ця страва символізує удачу.

За прикметами цього дня судять, якою буде осінь і зима .

  • дощ із ранку - завтра буде хороша погода;
  • тепла та сонячна погода - осінь буде затяжною;
  • сніг випав – Різдво буде без снігу;
  • північний вітер – до холодної зими, південний – до м'якої.

Читайте також:

Як правильно зберігати мед, щоб він не зацукровався: не повторюйте цих помилок

Старовинна прикмета: чому перед виходом з квартири потрібно зачиняти навіть кімнатні двері

Це знадобиться кожному: як відрізнити підроблену сметану від справжньої та якісної. Простий трюк

Ви будете здивовані чистоті речей: для чого багато господинь кидають у пральну машинку губку для посуду