Яскраві та соковиті плоди гарбуза хочеться кожній господині зберегти довше. Ще б пак, гарбуз не тільки корисний, а й смачний. З неї готують гарніри, наприклад, пюре. А ще каші, десерти, використовують як начинку для приготування випічки.

І справді, навіть якщо обраний стійкий до зберігання сорт, все одно важливо правильно підготувати врожай та місце зберігання.

Так, гарбузи можуть пролежати дуже довго, якщо дотриматися 3 умов зберігання:

  • сухе приміщення – за високої вологості плоди загнивають;
  • темрява - на світлі гарбуз зберігається набагато менше;
  • прохолода – температура має бути в межах 5–8°С.

Найкращим місцем для зберігання гарбуза є льох. Справа в тому, що там дотримуються всі умови зберігання гарбуза: сухість (вологість в межах 60-70%), темрява, прохолодна температура (5-10 ° С) і регулярний приплив свіжого повітря.

Якщо льоху немає, можна знайти в будинку або квартирі місце з оптимальними умовами. Це може бути утеплений і засклений балкон, гараж, сарай, горище або навіть підлога під ліжком, якщо вона стоїть далеко від батареї.

До речі, навіть незважаючи на ідеальні умови за температурою та вологістю, залишати гарбузи на землі не можна. Їх потрібно класти на піддони, стелажі та полиці, застелені газетами чи папером. Зберігати гарбуз потрібно плодоніжками вгору.

Якщо ви будете тримати овочі на балконі, накрийте їх чимось, щоб захистити від прямого сонячного проміння. Взимку краще загортати гарбузи у ковдру, щоб уберегти від холодів.

Намагайтеся не розміщувати плоди надто близько один до одного. Якщо один із них почне підгнивати, пліснява може перейти на сусідні.

Скільки зберігати гарбуз

Плоди можуть лежати досить довго, не втрачаючи своїх поживних властивостей. Більше того, чим довше вони зберігаються, тим солодші стають.

У середньому термін придатності становить 3–4 місяці, але може сягати 6 місяців і більше — до 1 року, залежно від сорту. Для тривалого зберігання підходять, наприклад, гарбузи "краун принц"», "славута" та "арабатська".

Регулярно, кілька разів на місяць, перевіряйте стан плодів. Якщо помітите вм'ятини, подряпини та інші дефекти, такий гарбуз краще відразу приготувати та з'їсти. Інший варіант - вирізати зіпсовані шматки, прибрати насіння, розділити м'якоть на великі часточки, обернути фольгою і відправити в холодильник. У такому вигляді овоч можна залишити цілий місяць.

Читайте також:

У ній можна зробити квартиру: фермер показав гігантський гарбуз, який виріс у нього на городі

Вся родина прицмокуватиме: рецепт гарбуза, фаршированого курячим м'ясом, грибами та овочами.

Це навіть не зрівняється з пловом: рецепт рису з гарбузом, морквою та цибулею на сковороді

Захочеться з'їсти всю каструлю: рецепт соковитих пельменів з гарбузом та м'ясним фаршем