Війна в Україні триває майже два роки, і за ці два роки свавілля все ще відбувається як у військкоматах, так і в медичних комісіях. На цей раз відзначився Харків. Там обласна комісія МСЕК відмовила бійцю, у якого після поранення втратила свою функціональність нога у присвоєнні 2-ї групи інвалідності.

Докладніше про скандальну ситуацію в Харкові інформує Обозреватель.

Кричущим є той факт, що члени комісії навіть не заглянули до висновків лікарів, які лікували та обстежили військового. А голова комісії Лариса Буничева взагалі заявила: "У тебе ж нога є, я візуально її бачу, а значить, тільки 3-я група".

Йдеться про бійця Дмитра Олійника, який сам харків'янин і з перших днів великої війни став на захист держави. У перші дні війни, під час боїв за північну Салтівку, Дмитро й зазнав поранення ноги. Внаслідок поранення його було відправлено до лікарні, де йому врятували ногу після 15 операцій та тривалого лікування.

Після семи місяців лікування Дмитро подав медичні документи на розгляд Харківської обласної МСЕК задля отримання 2-ї групи інвалідності. Проте, комісія навіть не заглянула до його медичних документів і через візуальну видимість ноги, яка все ще є, відмовила йому у присвоєнні 2-ї групи інвалідності, залишивши лише 3-ю групу.

"Я прийшов з надією, що вони підійдуть до питання професійно. Але вони навіть не зазирнули в мої медичні документи, не звернули уваги на висновки медінститутів Києва про втрату функції ноги. Я ношу компресійну панчоху на пораненій нозі, яка допомагає кровообміну. ​​Запитав у них "Чи треба його зняти, щоб вони могли оглянути ногу. На що глава МСЕК Лариса Бунічева сказала, що ні, не треба. Вони візуально подивилися, і Бунічева сказала: "У тебе є нога, візуально я її бачу, проблем немає. Тому 3-я група", – каже Олійник.

Олійник висловив своє невдоволення рішенням комісії, оскільки вони не врахували висновків медінститутів Києва щодо втрати функції ноги та не оглянули його медичні документи. Він сподівався на професійне ставлення, але отримав розчарування, хоч і посилався на статтю 7 Закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні". У ній йдеться про те, що якщо людина отримала поранення під час безпосередньої участі у забезпеченні національної безпеки та оборони України, що призвело до незворотної втрати (у тому числі й ампутації) верхніх чи нижніх кінцівок, що призвело до інвалідності, то таким людям дається група інвалідності довічно та не вище 1-ї групи.

Хоч нога залишилася, вона не функціонує взагалі.

“По суті, від ноги залишилася така паличка. артерія з трьох та глибока вена. Фактично від стопи до коліна нога не працює та всихає", – описує ситуацію Дмитро.

Молодому чоловікові навіть приписали морфін, оскільки він відчував нестерпні болі. Але хлопець відмовився, адже препарат має негативний вплив на окремі органи. Також Олійник розповів, що його побратими, зі схожими пораненнями, отримали групу інвалідності без проблем, але в інших сферах, у той час як Дмитро хотів пройти комісію у рідному Харкові, який і захищав.

Варто сказати, що після того, як хлопець поділився своєю історією у мережі Facebook, на ситуацію відгукнулося Міністерство охорони здоров'я, яке пообіцяли провести перевірку у Харківському МСЕК.

Читайте також:

Ледве не покотився зі сходів разом із парасолькою: Лукашенко осоромився на офіційній зустрічі

Будуть наручники та окрема тюремна камера: Лукашенко попався, його судитимуть

Лукашенко вже всерйоз переживає за своє життя, почавши створювати приватну армію