Унікальні, неймовірні та... непередбачувані знахідки. Саме так характеризують результати археологічних розкопок на західному узбережжі Шотландії.

І справді, під час археологічних розкопок Університету Глазго у серпні 2023 року було знайдено артефакти XVII століття, серед яких коштовні монети. Франції, Іспанських Нідерландів та Папської держави.

При цьому монети, знайдені під залишками великого кам'яного каміна в Шотландському нагір'ї, охоплюють часи правління Єлизавети I, Якова VI та I, Карла I, Речі Посполитої Кромвеля та Карла II.

Цей скарб із 36 монет, включаючи міжнародну валюту, пропонує унікальний погляд на історію, пов'язану з вождем горян та трагічною сторінкою шотландської історії, пише тематичне видання Ancient Origins.

Історики припускають, що той, хто закопав монети, швидше за все, загинув під час різанини в Гленко, оскільки більше не повернувся за ними.

"Що дійсно неймовірно, так це те, що ці монети датовані не пізніше 1680-х років, тому чи були вони поховані поспішно, оскільки різанина почалася вранці 13 лютого 1692? Ми знаємо, що деякі з тих, хто вижив, бігли крізь хуртовину і втекли вгору по бічні ущелини, включаючи це. Чи були ці монети свідками цієї драматичної історії? Це справжній привілей — тримати в руках ці предмети, які були невід'ємною частиною життя людей", - заявив доктор Майкл Гівен, співдиректор археологічного проекту Університету Глазго в Гленко.

Вважається, що місце, де знайдено монети, колись було мисливським будиночком або бенкетним залом, пов'язаним з Аласдером Руадом "Маклейном" Макдональдом із Гленка, вождем клану у 1646-1692 роках. Маклейн та його родина стали одними з жертв різанини у Гленко, похмурої події після першого повстання якобітів.

У 1689 Макдональди підтримали відновлення на престолі католицького короля Англії та Ірландії Якова II, також відомого як Яків VII Шотландський. Це повстання призвело до репресій з боку уряду, а клан став мішенню для переслідувань за те, що вчасно не присягнув на вірність протестантським монархам. Представники уряду обманним шляхом змогли проникнути в житло Макдональдів і влаштували безжальну різанину,

Трагічно, але 13 лютого 1692 року, за оцінками, загинуло 82 члени клану, включаючи Маклайна та його дружину.

Читайте також:

Чому не можна крутитися і навіщо кидають монети: що не можна робити на цвинтарі. Головні прикмети

Археологи знайшли загадкову монету: зображення на ній здивувало всіх

Не забудьте поміняти старі гроші: українцям назвали крайній термін здачі купюр та монет