Цвинтар - це місце спокою та шанування покійних. Як і будь-яка священна територія, вона потребує особливої ​​поведінки та правил.

Так, уже не одне століття українці пов'язують цвинтар із містикою. Ще б пак, хтось відчуває там тривогу, інші ж - умиротворення. При цьому незалежно від віросповідання та статусу люди повинні розуміти, як необхідно поводитися на цвинтарі.

Наприклад, серед віруючих існує прикмета, що не можна приходити на цвинтар після заходу сонця . Вважається, що день - час живих, а ніч - час мертвих і, відвідуючи цвинтарі в сутінках, ви можете потривожити покійного або навіть розгнівати його, а порушивши спокій мерців, жива людина може викликати гнів духів і спричинити біди і хвороби.

Крім того, народні прикмети свідчать, що при поверненні з цвинтаря слід дотримуватися особливої ​​обережності. Щоб душа померлого або злий дух не пішли за людиною, що йде, на зворотній дорозі йому в жодному разі не можна обертатися . Такий гість може призвести до багатьох неприємних наслідків.

А ось входити на цвинтар потрібно лише через бічний вхід (через центральний — тільки на похороні) з відкритими руками. А якщо в руках сумка, то її в долоні не можна затискати. Необхідно переважити сумку так, щоб усі пальці та руки були відкриті.

Не сваріться на цвинтарі. Предки говорили, що того, хто лається на могилі, оточать проблеми та біди. Езотерики також вважають, що енергетика померлих може кілька разів збільшувати викинутий негатив.

Відвідувати мертвих із порожніми руками не прийнято. Можна принести живі чи штучні квіти. При вході роздати трохи грошей жебракам та поділитися поминальною їжею. Впалі речі не піднімають – якщо річ упала, вважається, що тепер вона має залишитися покійному. Ключі, телефон та інші цінні речі можна протерти, промити та забрати з собою. Бажано окропити їх Святою водою.

Іти з цвинтаря треба тією дорогою, що прийшли. Потім варто ретельно вимити взуття, щоби земля звідти не потрапила додому. Змерзлі ноги важливо відігріти в теплій воді, а ще краще запалити свічку. Якщо пішли з похорону, утримайтеся від поїздок у гості якийсь час. Ви можете принести смерть у будинок, де приймають.

Погана прикмета спіткнутися на цвинтарі. Що ще гірше, падіння.

Кішки чи інші тварини на цвинтарі – це душі померлих. Чорна кішка – відьма чи рвучка душа грішника, а біла кішка – душа праведника.

Читайте також:

Старовинна прикмета: чому перед виходом з квартири потрібно зачиняти навіть кімнатні двері

Це знадобиться кожному: як відрізнити підроблену сметану від справжньої та якісної. Простий трюк

Ви будете здивовані чистоті речей: для чого багато господинь кидають у пральну машинку губку для посуду

Церковне свято 12 жовтня: у жодному разі не прайте цього дня. Що ще заборонено